En klassiker om konstens smärta

I ett möte mellan två självmordsbenägna författare skildrar Christa Wolf det moderna livets motsättningar.

Christa Wolf, född i Ihlenfeld 18 mars 1929 i Landsberg an der Warthe, död 1 december 2011 i Berlin, var en tysk författare och en av de främsta företrädarna för DDR:s litteratur.

Christa Wolf, född i Ihlenfeld 18 mars 1929 i Landsberg an der Warthe, död 1 december 2011 i Berlin, var en tysk författare och en av de främsta företrädarna för DDR:s litteratur.

Foto: Okänd

Litteratur2022-11-04 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Roman

Landet som icke är

Författare: Christa Wolf

Översättare: Margaretha Holmqvist

Förlag: Lind & Co

Vid en odräglig och borgerlig tillställning år 1804 möts de unga författarna Heinrich von Klein och Karoline von Günderrode i den lilla staden Winckel am Rhein. De två författarna lider av depressioner och en stark känsla av utanförskap – hon i egenskap av sin kvinnoroll, han i egenskap av sin manliga högkänslighet. De båda längtar efter att slå sig fria från en samtid som de fängslas av. I ett fiktivt samtal om konst, vetenskap och liv möts de unga tu i Christa Wolfs roman. Några år senare kommer de båda att ta sina liv.

”Landet som icke är” tillhör förlaget Lind & Co:s Kvinnliga klassiker-serie. Den tyska, modernistiska författaren Christa Wolf skildrar här ett fiktivt möte mellan två litterära giganter – den febrigt överspända Heinrich von Klein och den kyligt otillgängliga Karoline von Günderrode. Fängslade i både sig själva och samhället resonerar de tillsammans om konstens och livets väsen, ett liv där förfrämligandet och oförmågan till helhet obevekligt tvingar dem i döden.

Christa Wolfs moderna klassiker är ett modernt manifest över samhällets tankar om utveckling och ideal. Mer än något annat är det lätt att bländas av Karoline von Günderrodes självständighet, hennes inåtvända stolthet och desperata längtan efter döden. I en komplex skildring över kvinnans fängelse illustrerar hon ett tidlöst dilemma – kvinnan vars tilldelade samhällsroll inte haft någon plats för konst men vars död görs till konstnärligt motiv. I så måtto är denna roman överskridande – en plats där litteraturen ges företräde över liv, och blir livet självt.