En inte så avlägsen dystopi

Litteratur2014-09-03 06:57
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Avblattefieringsprocessen

Zulmir Bečević

Alfabeta

Sverige sjuder, av så väl smygande som flagrant rasism. Ofta förklär den sig till vita människors välmenande omsorger. En mask som ser så trovärdig ut att vi lätt förnekar, eller svävar i uppriktig ignorans om vad som döljer sig bakom den.

En som tycks ha rätt god koll på rasismens många lager av kosmetika, för att inte tala om det förbryllande begreppet ”svenskhet”, är forskaren och författaren Zulmir Bečević som Augustprisnominerades 2009 för Svenhammeds journaler. Nu är han tillbaka med Avblattefieringsprocessen, en dystopisk, satirisk och brutalt humoristisk historia om 15-årige Alen som lever i ett Sverige där den oinskränkta regeringsmakten tillkommit Partiet. Ett påhittat förbund som dock delar en stor portion jargong (och framtidsvisioner?) med ett gäng ”Sverigevänliga” riksdagsledamöter nära dig.

I Kafkaesk anda kallas Alen till ett möte, startpunkten för den process som hans sort – etniskt svårdefinierade ungdomar – ska genomgå för att bli helgjutna svenskar. För Alen Živković, som råkar vara född i Sverige (med en bosnisk pappa som satts i fängelse) påbörjas en minst sagt absurd resa med både komiska och djupt sorgliga passager. Han möter handläggare, avblattefierare, poliser och totalitära kolloledare.

Bečevićs språk är ohämmat infallsrikt, rappt och detaljskarpt, som när Alen antar att pensionärer brukar lukta ”antikt rakvatten, brännässlor, utspädd urin och förkylning.” Detta, i kombination med persongalleriet, blicken, känslan och den brännande aktualiteten gör Avblattefieringsprocessen till en av valhöstens mer angelägna böcker för ungdomar. Och rätt många vuxna därtill.

Elin Ruuth