Bilderböcker
Text: Birgitta Ohlsson
Illustration: Lina Bodén
Lev som du vill – tio svenska kvinnor visar vägen
BonnierCarlsen
Politikern Birgitta Ohlsson är en profilerad feminist som i boken "Lev som du vill" lyfter fram tio kvinnor som påverkat synen på kvinnor och samhällsutvecklingen på olika sätt genom historien fram till idag. Sanna sagor om kvinnor som valt att gå sin egen väg och försvarat det de tror på. Här nämns givetvis historiska förgrundsgestalter som Drottning Kristina, Heliga Birgitta, författaren Selma Lagerlöf och sexualupplysaren Elise Ottesen Jensen, men också skådespelaren Ingrid Bergman, författaren Astrid Lindgren, matematikern Sonja Kovalevsky, aktivisten Fadime Sahindal och klimataktivisten Greta Thunberg. Alla historier med syfte att inspirera läsaren till att ta makt över sina egna livsval och tro på sig själv. Eller det citat av den amerikanska forskaren Margaret Mead som författaren väljer att avsluta sin bok med ger en bra fingervisning bokens budskap, nämligen "Tvivla aldrig på att en liten grupp engagerade medborgare kan förändra världen. De är faktiskt de enda som gjort det".
Snäll – en bok om att vara snäll
Initierad av Axel Scheffler
Text: Alison Green
Illustrationer av 38 illustratörer
Alfabeta
Även boken "Snäll" har ett mycket tydligt budskap – kort och gott tips och inspiration till olika sätt att vara snällare med syfte att skapa en bättre värld. Boken är initierad av Axel Scheffler som samlat 37 välkända illustratörer för att illustrera texterna på sitt eget personliga vis. Tipsen varierar. Allt från att le mot någon, hjälpa någon som råkat illa ut, till att välkomna dem som flytt från farliga platser i vår värld. Men tanke på det stora antalet illustratörer blir självklart intrycket tämligen spretigt om än texten håller ihop berättelsen hyfsat. Dock ett hedervärt initiativ.
Vem vågar?
Stina Wirsén
BonnierCarlson
Stina Wirsén startade sin Vem-serie redan 2005. Bilderböcker som lyfter frågor om allvarliga vardagsfrågor mellan liv och död. Hennes första figurer Nallen, Katten, Nallegris, Fågel och Kanin har vuxit upp – nu befolkas hennes berättelser av en helt ny generation vemdjur i form av Gnis, Knatt, Lilla Luden, Lilla Hund med flera.
I den senaste boken "Vem vågar?" tar Stina Wirsén med läsaren på en utflykt med sitt karaktäristiska bildspråk där Lilla Hund hamnar långt utanför sin trygghetszon. Ett stycke vardagsdramatik där en utflykt utan föräldrar blir ett läskigt äventyr med bilder fyllda av både förvirring, hemskheter och en god portion humor.
Ezra Jack Keats
Den första snön
Översättning: Erik Titusson
Lilla Piratförlaget
Ezra Jack Keats var en pionjär inom den amerikanska bilderboksgenren genom att vara den första att inkludera svarta barn i sitt bildberättande. Vilket skedde med just boken "Den första snön" som utkom första gången 1962 i USA och har utsetts till en av århundradets bästa böcker av New York Public Library. Berättelsen om den svarta pojken Peter som upplever den första snön är en ömsint historia berättad i collageteknik. Närmast konstverk där berättelsen från omslaget till sista sidan är en underbar färd med oväntade bildlösningar. Ett allkonstverk som inte för inte ses som en milstolpe i bilderbokens historia.
Text: Lotta Olsson
Illustration: Emma AdBåge
LEDSEN
Rabén&Sjögren
När duon Lotta Olsson och Emma AdBåge för första gången samarbetar i ett bilderboksprojekt är det de stora känslorna som står i fokus. I boken "Ledsen" får läsaren följa ett barn på en förskola som upptäcker hur en av kompisarna tar hennes gosedjur. Detta vardagsdrama byggs sakta upp genom AdBåges subtila bildspråk och Olssons pricksäkra rimmade text. Du ser, förnimmer och känner hur det ledsna sakta byggs upp innan fördämningen av tårar och försoningen slutligen kommer på slutet. En underbar historia att läsa om och om igen.