Roman om mänsklig bräcklighet

Hans Fallada, pseudonym för Rudolf Ditzen (1893–1947), hade ett privatliv som var nästan lika beryktat som den litteratur han skrev.

Ungt par. Hans Falladas roman "Hur ska det gå för Pinnebergs?" följer ett ungt par, Johannes och Emma Pinneberg, under Weimarrepublikens sista dagar.

Ungt par. Hans Falladas roman "Hur ska det gå för Pinnebergs?" följer ett ungt par, Johannes och Emma Pinneberg, under Weimarrepublikens sista dagar.

Foto:

Kultur och Nöje2014-12-30 08:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som morfinist, alkoholist och förskingrare, för att bara nämna några av hans livs skuggsidor, har hans biografi i perioder ådragit sig offentlighetens intresse i nästan högre grad än de stora verken i hans produktion.

Likväl lever hans böcker, utkommer i ständigt nya utgåvor, också i Sverige. Nu utges Hur ska det gå för Pinnebergs? i säker nyöversättning av Aimée Delblanc.

Vi får följa Johannes och Emma Pinneberg, ett ungt par, utkastade i Weimarrepublikens sista dagar. Deras hopp och besvikelser, problemen med att hitta bostad och arbete, födelsen av en oväntad son och hans uppväxt i en tid där man ska passa sig noga för att vara fattig. I dag skulle man kanske säga att Johannes och Emma tillhör prekariatet, den framväxande klass av människor som också i västvärlden lever utan egentlig ekonomisk och social trygghet.

Titelns fråga är något av den drivande motorn i denna roman om mänsklig bräcklighet, styrka och liv trots allt. Hur ska det gå för Pinnebergs blir också en inåtvänd, närmast kollektiv fråga: hur ska det gå för oss, var och en.

Falladas blick på de obemedlade är på samma gång saklig och deltagande. Han är inte en företrädare för en överhet som gör näpna socialporträtt av fattigklassens strävanden. Själv en avfälling från en borgerlig bakgrund visste han att gränsen mellan den olycksdrabbade och den förment framgångsrike inte alltid var särskilt skarp.

Litteratur