Svidande vacker men också obehagligt brutal är Norrlandsoperans uppsättning av Rigoletto. Redan i första akten drabbas jag snabbt av den otäcka pulsen i dramat. När hertigen och hans mobb ger sig på en kvinna som skriker av skräck så blodet isar sig, släpar henne in i hertigens vrålåk och våldför sig på henne, som om det vore helt naturligt, då skippar jag efter andan.
Regissören Kristofer Steen som även är gitarrist i hardcorebandet Refused, har tillsammans med scenografen och ljusdesignern Linus Fellbom och kostymdesigner Behnaz Aram än en gång lyckats svänga sina trollspön ever en gammal operaklassiker. Detta unga dreamteam i operavärlden tillför en speciell fysisk energi och expressiv dramatik på scenen som med lätthet tar sig över orkesterdiket.
2013 gjorde teamet hyllad debut på Norrlandsoperan med La Bohème därefter stod L´0rfeo på Wermland Opera på tur och i torsdags var de tillbaka i Umeå med premiären av Rigoletto. Fyra dagar senare åkte Kristofer Steen till Barcelona där världsturnén med Refused, med nya plattan Freedom i bagaget, startades upp.
Utan tvivel är det så att Kristofer Steen, med ett ben i hardcore, tillför operan erfarenheter från den uppkäftiga, kraftfulla hardcorescenen. Det var även i arbetet med en liveshow för Refused som han träffade på ljusmagikern Linus Fellbom för första gången och kemi uppstod.
I Rigoletto som ursprungligen utspelades på 1500-talet, och som i Norrlandsoperans uppsättning fortfarande gör det sceniskt, bidrar personregin till ett ovanligt mångbottnat, trovärdigt persongalleri. Här är personerna styrda av andra männskors förväntningar. Obekymrad över sina handlingar härskar hertigen i ett samhälle i upplösningstillstånd, vilket ju är igenkännbart även för oss idag.
I Rigoletto kretsar handlingen kring den hunsade hovnarren Rigoletto som i 1500-talets Mantua i Italien är känd för sin vassa tunga. Han hånar greve Monterone vars dotter hertigen av Mantova våldfört sig på. Monterone kastar då en förbannelse över både Rigoletto och hertigen.Trots att Rigoletto vaktar sin egen dotter, Gilda, som en gyllene fågel i sin bur, förälskar sig Gilda och hertigen i varandra. Därefter utspelas en tragedi där allt går fel. Känslan av makt och av människans litenhet understryks av de flyttbara pelarna som bildar effektfulla rum och miljöer på scenen. Pelarna är inspirerade av förintelsemonumentet i Berlin.
Scenbilden i Norrlandsoperans uppsättning strösslas även med 1500-tals ljus i form av äkta eldar, rök, en oroväckande marschglad, svartklädd mobb med röda fanor och sångarnas effektfulla 1500-tals kläder. Ungefär som om vi vore i en fantasyvärld.
De tre huvudrollerna Rigoletto, Fredrik Zetterström, Gilda, Teresia Bokor och Hertigen, Joachim Bergström görs med bravur sångmässigt och med känslomässig dynamik.
Sopranen Teresia Bokor har briljant renhet och kraft i de höga tonerna som får vem som helst att smälta. Joachim Bergström, i rollen som hertigen för första gången, fascinerar med utstrålning och varm, fullödig sångstämma.
Norrlandsoperans Rigoletto är opera i sin bästa skepnad. Se den!