Nyanserad bild av tidigare justitieminister

Lennart Geijer var justitieminister i sju år i Olof Palmes regering för 40 år sedan.

Politiskt liv. Statsvetaren Ulf Bjereld har fördjupat sig i tidigare justitieminister Lennart Geijer politiska liv.

Politiskt liv. Statsvetaren Ulf Bjereld har fördjupat sig i tidigare justitieminister Lennart Geijer politiska liv.

Foto: Jessica Segerberg

Kultur och Nöje2015-02-17 10:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han har också blivit förknippad med den affär som fick hans namn.

Den handlade om makt och sex. Upprinnelsen i offentligheten var en publicering i Dagens Nyheter, DN, drygt ett år efter att Geijer inte längre var justitieminister. DN hävdade att Geijer under sin tid som minister haft samröre med prostituerade och kunde vara en säkerhetsrisk. En promemoria från rikspolischefen Carl Persson hade överlämnats till Palme om det strax före valdagen 1976.

Men promemorian förmedlade påståenden och observationer. Bevis för att Geijer, eller andra politiker, haft samröre med prostituerade fanns inte.

Några anteckningar i Geijers dagböcker eller vittnesmål från andra politiker existerar inte heller. Det konstaterar statsvetaren Ulf Bjereld i sin bok om Lennart Geijer.

Bjereld har fått förtroende av anhöriga till Geijer att gå igenom dagböcker och annat som Lennart Geijer lämnat efter sig. Utifrån det har Bjereld sammanställt en unik, utförlig bild av en politiker i vårt land under en av 1900-talets kanske viktigaste skeden. Det är runt 1968. Vid den tiden ifrågasätts auktoriteter i samhället.

Lennart Geijer var rätt man i rätt tid. Han har alltid haft en kritisk hållning mot överhet samt hållit individens frihet högt.

Det har kommit till uttryck på många sätt, som en negativ hållning till fängelser och att hålla människor fängslade som straff.

Lennart Geijer sade sig vilja gå ett steg längre än att tömma fängelserna, vilket en socialdemokratisk justitieminister på 30-talet uttryckt. Geijer ville riva fängelserna.

I dag, när brottsoffer står i centrum snarare än brottslingar, framstår det som radikalt på gränsen till naivt eller provocerande.

Men på 70-talet, när Geijer var minister för området om fängelser, var det i linje med tidsandan.

Geijer ville att människor skulle ha möjlighet att utöva sin frihet. Det ledde till att han slöt upp bakom den socialdemokratiska politiken att bygga ut den offentliga välfärd som gav många bättre livsvillkor.

I linje med det fokuserade han på samhällets strukturer som orsak till att personer begick brott.

Bjerelds bok ger en utförlig bild av en central politiker vid tiden runt 1968 fram till den socialdemokratiska regeringens valförlust 1976.

Det är bra. Lennart Geijer förtjänar att inte förknippas bara med den makt- och sexaffär som kom att bära hans namn. Geijer kan förknippas med exempelvis en human kriminalvård.

Litteratur