Kultur är ett livsmedel – inte bara en slogan

Eva Åström uttrycker i en krönika i NK 18/11 en oro för att kulturpolitiken i Norrbotten av ledande politiker underordnas den industriella expansion som benämnes “den gröna omställningen” och det ökade behovet av arbetskraft i norra Sverige.

Nej kultur är definitivt inte “bara en slogan för att locka arbetskraft”, menar kulturdebattören och politikern Björn Diamant i en kommentar till kulturredaktör Eva Åströms krönika den 18/11 2022 i Norrbottens-Kuriren.

Nej kultur är definitivt inte “bara en slogan för att locka arbetskraft”, menar kulturdebattören och politikern Björn Diamant i en kommentar till kulturredaktör Eva Åströms krönika den 18/11 2022 i Norrbottens-Kuriren.

Foto: Stian Lysberg Solum

Kultur och Nöje2022-11-21 14:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturdebatt

Men ingen har väl hävdat att en satsning på kulturpolitik enbart skall inriktas på att locka arbetskraft till norra Sverige. Tror Eva Åström verkligen att detta är inriktningen? Tror Eva för övrigt att norrbottningarnas önskemål om ett rikt och varierat kulturliv till innehåll och form kraftigt skiljer sig från invånarna i resten av landet?

Däremot. Om prognoserna stämmer och vi verkligen står inför en kraftig inflyttning till Norrbotten och Västerbotten, dels från andra delar av Sverige men också från övriga Europa och kanske inte minst från andra världsdelar måste även kulturpolitiken ses i detta perspektiv. Det innebär inte att man nedvärderar de utmärkta exempel på kulturlivet i Norrbotten som Eva Åström nämner. Men det kan visa sig att det finns behov av bredare ansatser.

Slutligen. Nej kultur är definitivt inte “bara en slogan för att locka arbetskraft”. I en intervju i programmet Sverige i SVT den 19/11 påpekar chefen för Norrbottensteatern Gunilla Röör att hon ser kulturen som “ett livsmedel”. Uttrycket är mer än en metafor, det är en bokstavlig sanning. Men metaforiskt menar jag att också i framtiden kommer suovas, pitepalt och kaffeost att finnas i våra livsmedelsbutiker så länge vi norrbottningar vill. Men det kommer också att behövas andra livsmedel som vi idag betraktar som exotiska. Så småningom kommer vi att vilja prova på dem och en del av dem kommer vi med tiden att se som nödvändiga inslag i vår vardagsmeny.