En satsning på de unga som sticker ut rejält

Kultur och Nöje2013-11-16 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Opera

Snödrottningen

Musik: Pierangelo Valtinoni

Libretto: Pablo Madron i svensk tolkning av Rikard Bergqvist

Dirigent: Andreas Hanson

Regi: Staffan Aspegren

Scenografi/kostymdesign: Bente Rolandsdotter

Ljusdesign: Niklas Elfvengren

Barnkormästare: Lotta Kuisma

Norrlandsoperan, Umeå

När ridån går upp för Nordenpremiären av Snödrottningen får vi hänga med på en magisk resa med 53 barn i fokus. I denna praktfulla uppsättning, baserad på H C Andersens klassiska saga, är det barnen som är stjärnorna. Och de glittrar och glimmar så väloljat att man genast smälter. Här har regissören Staffan Aspegren gjort ett fantastiskt jobb. Att styra 53 unga viljor, som saknar erfarenhet av en operascen, är säkert en stor utmaning.

Tyvärr inleds dock Snödrottningen i ett alltför nedtonat mörker. Det är Gerdas födelsedag men hemma hos sin mormor är både inredning och kläder blaskigt och tråkigt. Till och med barnens födelsedagspaket begränsas till vitt papper med svarta band. Det hela går på lågvarv och jag tänker oroligt, att så här gör man inte om man vill uppmuntra det unga släktet att gilla opera.

När Kaj, Fredrik af Klint, som det står i sagan genomborras av en spegelskärva i sitt hjärta förstår man tyvärr inte vad som händer och undrar försträckt om han fått en hjärtattack. Men hans kraftfulla, välljudande röst blir då ett plåster på såren liksom den livliga barnkören, iförda roliga pappershattar.

Sopranen Alexandra Buchel gör sin första stora huvudroll i Snödrottningen som flickan Gerda. Hon gör en stark insats, både röstmässigt och i sin roll som modig tjej, och hon medverkar, med största närvaro på scenen, hela tiden.

Snödrottningen som skrevs 1845 är ett operaäventyr för hela familjen. Isskärvan i Kajs hjärta förtrollar honom och Snödrottningen tar honom med till sitt slott i det frusna Nordlandet. Gerda bestämmer sig för att göra allt hon kan för att rädda sin vän och ger sig utan tvekan ut på en farlig resa.

I den förtrollade trädgården ökar pulser i föreställningen. Här intar blomstervarelser scenen, iklädda färgrika, fantasieggande kreationer. Men allt är inte så vackert som man tror, i trädgården lurar ondskan och Gerda vandrar genom mörka skogar och ståtliga slott för att hitta sin vän.

Lars Arvidsson i rollen som Herr Korp och Renen är en riktig höjdare i säkert utspel. Svartklädd och puckelryggig framkallar snabbt han obehagliga rysningar till skillnad från den barbröstade, skäggiga, skrattframkallande renen.

I Vinterlandet möter Gerda livs levande snöflingor. Här har äntligen de tråkiga väggarna flyttats bort och vintermagin får spelrum.

Snödrottningen bjuder även på en lustfylld musikalisk berg och dalbana med snabba och effektiva kast mellan olika stilar.

Norrlandsoperans satsning på barnoperan Snödrottningen sticker ut, rejält, på många sätt. Dels för att det, tyvärr, alltför sällan satsas på storskaliga, praktfulla föreställningar för barn och unga, men också för att man med denna uppsättning lyckas tämja fördomarna om opera, de som ingen annan konstart har. Snödrottningen sparar inte på krutet vilket gör uppsättningen till en vitamininjektion och en efterlängtad kulturgärning.