En populär förkunnares liv

Martin Lönnebo har en unik förmåga att utan åthävor och stora ord fånga åhörarna. Inte minst genom sina andaktsstunder i TV har han nått många människor.

Biskop Martin Lönnebo berättar om sitt liv.

Biskop Martin Lönnebo berättar om sitt liv.

Foto:

Kultur och Nöje2015-04-09 06:23
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu finns en ny bok om Lönnebo på bokhandelsdiskarna, Martin Lönnebo. Biskopen från Storkågeträsk. Lönnebo har berättat för journalisten Thomas Lerner om sitt händelserika liv, om personer, skrifter och händelser som format honom. Margareta Brisell Axelsson har lyckats väl med bokens grafiska utformning. Det är en vacker och rikt illustrerad skrift.

Martin föddes 1930 och växte upp i en småbrukarfamilj i Storkågeträsk i Västerbotten. Föräldrarna var varmt religiösa, och Martin bad aftonbön varje kväll tillsammans med familjen. Han har bevarat sin barnatro genom livet.

Som artonåring begav han sig till Stockholm och Evangeliska fosterlandsstiftelsens missionsinstitut. Martin fick där en bra grund för fortsatt utbildning. Den studiebegåvade unge mannen läste nu pedagogik, sociologi och filosofi vid Stockholms högskola, och han lyckades på drygt en termin klara av lika många kurser som normalstudenten gör under tre år.

Men Martin ville bli präst och studerade teologi i Uppsala. Han prästvigdes 1954 och började arbeta som studentpräst. Redan tidigare hade han börjat intressera sig för Albert Schweitzers verk och livsfilosofi, vars grund är vördnaden för livet. Lönnebo fördjupade sig i Schweitzers idévärld, och 1964 disputerade han på avhandlingen Albert Schweitzers etisk-religiösa ideal och blev docent i religionsfilosofi.

Lerners bok har emellertid inte ambitionen att mera djupgående presentera Lönnebos akademiska insatser utan den vill ge en lättläst och allsidig beskrivning av småbrukarsonen som bevarat sin folklighet och blivit en populär förkunnare, en bedrift i vårt sekulariserade land.

Boken innehåller också avsnitt om hans kontakt med författare, med västerbottningarna Lidman, Lindgren och Enquist men också Astrid Lindgren. Hans möte med Dalai Lama skildras liksom hans livsfarliga pilgrimsvandring i den arabiska öknen.

Litteratur