Civilingenjören som sadlade om till konstnär

Towe Landenius lämnade ett fast jobb som civilingenjör för att satsa på konsten. Nu aktuell med sin första soloutställning på Konsthallen i Luleå. "Jag intresserar mig för mönster och upprepningar", säger hon.

Towe Landenius är utbildad maskiningenjör och har jobbat många år på Gestamp Hardtech innan hon utbildad sig till konstnär på Sunderbyns folkhögskola. Nu aktuell med sin första soloutställning. Här framför den tredimensionella mobilen "Andas".

Towe Landenius är utbildad maskiningenjör och har jobbat många år på Gestamp Hardtech innan hon utbildad sig till konstnär på Sunderbyns folkhögskola. Nu aktuell med sin första soloutställning. Här framför den tredimensionella mobilen "Andas".

Foto: Eva Åström

Konst2023-01-26 16:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Formgivning och design var den unga Towe Landenius stora passion när hon gick på gymnasiet. Samtidigt har alltid naturvetenskap och teknik legat henne nära.

– Man skulle ha ett riktigt jobb. Därför läste jag till civilingenjör här på Luleå tekniska universitet på 1980-talet, säger hon.

Men intresset för färg och form fanns kvar. Hon läste en kvällskurs i keramik och fortsatte med en distanskurs i färg, form och inredning på Sunderbyns folkhögskola.

– Då var jag fast och tog tjänstledigt från mitt jobb på Gestamp Hardtech för att studera på Konstlinjen. 

Hon återvände till jobbet som ingenjör, men efter tre år sade hon upp sig från sin dåvarande anställning på Luleå lokaltrafik för att gå den två år långa konstnärliga yrkesutbildningen på Sunderbyn – studier som sedan ledde till att fick Luleå kommuns ateljéstipendium under 2021/2022.

– Stipendiet har varit otroligt viktigt för mig, inte minst att ha denna soloutställning på Konsthallen att arbeta för efter konststudierna, säger hon.

Utställningen "Vart är vi på väg" bär också tydliga avtryck av hennes ingenjörsbakgrund – en motivvärld där ingenjörskonsten getts konstnärlig gestaltning.

– Eftersom jag jobbat länge inom bilindustrin har tankar om konsumtionsmönster, betydelsen av tillverkningskedjor och industrins betydelse för samhällsekonomin snurrat runt. Jag menar, vad behöver vi egentligen för att leva ett gott liv? 

De bilder som ställs ut är företrädesvis motiv från hennes närområde på Bergnäset i Luleå. Grannarnas hus, en gångtunnel och flera målningar av Bergnäsbron.

– Jag är ingen naturmänniska och tycker asfalt är praktiskt, samtidigt finns en fascination för människans strävan efter att tukta naturen och lägga allt tillrätta. Kanske därför min bildvärld främst präglas av stadsmiljöer. Dessutom har jag dålig fantasi.

Därför jobbar hon utifrån fotografier, många fotografier, där en detalj av ett broräcke kanske blir en målning. Men förutom målningar ställer hon också ut ett antal tredimensionella skulpturer, bland annat en serie små keramiska figurer hon kallar "De nya grannarna" – det vill säga robotar och artificiell intelligens.  

Vad väntar efter denna utställning?

– Jag har insett att variation är viktigt för mig. Jag vill inte vara beroende av att konsten som inkomstkälla. Därför tänker jag mig jobba deltid som ingenjör och deltid som konstnär, säger Towe Landenius.