Energin lyfte taket på Acusticum – helt knockad

Arctic Light och Göteborgsoperans ungdomskör knockar Kurirens recensent med en strålande konsert där de unga sångarnas egna livstankar står i fokus.

"Existens" har tagit form i coronapandemins skugga, där restriktioner gjort att repetitioner fått ställas in och premiärdatum skjutas upp. Trots detta satt både sång och scenisk gestaltning som ett smäck under söndagens konsert i Piteå.

"Existens" har tagit form i coronapandemins skugga, där restriktioner gjort att repetitioner fått ställas in och premiärdatum skjutas upp. Trots detta satt både sång och scenisk gestaltning som ett smäck under söndagens konsert i Piteå.

Foto: Simon Olofsson

Konsert2022-06-06 18:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Musik

Existens

På scen: Arctic Light, Göteborgsoperans ungdomskör, Robert Råberg, Petter Olofsson, Mattias Sandlund, Sigurd Löf, Johan Englund.

Dirigent: Ida Rosén Hamrå, Susanna Lindmark.

Komposition: John Barber, Susanna Lindmark.

Libretto: Hazel Gould.

Regi: Kjell Peder Johansson.

Vad betyder det att vara människa? Denna elementära fråga är utgångspunkten i jättesatsningen ”Existens”, ett samarbete mellan den norrbottniska ungdomskören Arctic Light och Göteborgsoperans ungdomskör. Det nyskrivna verket har skapats utifrån de unga körsångarnas egna tankar om livet, tankar som sedan omsatts i text, musik och scenisk gestaltning av den brittiske librettisten Hazel Gould, tonsättaren John Barber, körledarna Susanna Lindmark (Arctic Light) och Ida Rosén Hamrå (Göteborgsoperans ungdomskör) samt regissören Kjell Peder Johansson. Premiären stod i Göteborg och under söndagen kom turen till Studio Acusticum i Piteå.

Med över 40 sångare och orkester på scenen är ”Existens” ett minst sagt ambitiöst verk. Livsnära betraktelser har klätts i ett poetiskt språk som får uttryck i musik och gestaltning på scen. Tankar om vänskap, gemenskap, framtidstro, ensamhet och rädsla förs samman i en biblisk tematik som rör sig mellan skapelse och apokalyps, för att sluta i en sorts återuppståndelse, ett hopp om en bättre och ljusare framtid. Detta återspeglas också i musiken, där sakrala tongångar möter populärkulturella influenser och mer utpräglat rytmiska sektioner. Verkets olika delar binds samman av soliststycken signerade Arctic Lights ledare Susanna Lindmark och tillför ett lågmält djup där enskilda röster får träda fram, allt inramat i en vacker sammanhållning på scenen.

”Existens” tog form under coronapandemin, där restriktioner och social distansering försvårat samarbete, möten och repetitioner. Workshops och rep har hållits digitalt på distans, antalet fysiska repetitioner har fått kapas och premiärdatum har fått skjutas upp. Märks då alla dessa svårigheter av på scenen?

Inte alls. Tvärtom. Energin är enorm, scenglädjen sprudlande, körsången sitter som ett smäck och hela Acusticum lyfter när sångarna i Arctic Light och Göteborgsoperans ungdomskör ger sig hän i musiken. Jag har nog aldrig sett körsångare ge så mycket av sig själva på en scen. Det är snudd på omöjligt att förstå hur ett så ambitiöst framträdande kunnat sys ihop under så svåra omständigheter.

”Existens” är solklart ett av de bästa körframträdanden jag någonsin sett på en scen. Arctic Light och Göteborgsoperans ungdomskör bjuder på vacker musik, strålande sång och en energi som torde kunna lyfta taket på vilket konserthus som helst. Jag är genuint imponerad. Det här var helt otroligt bra.