Kalixföretagarna och Kalix kommun arrangerade under torsdagen ett informationsmöte för företagare under namnet ”Gomorron Kalix”. På plats fanns företagare och i talarstolen ytterligare andra företagare samt kommunrepresentanter. En av dagens dragplåster var information från Luleå tekniska universitet som bland annat informerade om Norrlandsnavet, ett center för företagsutveckling i Norrland.
– Kampradstiftelsen har tilldelat 100 miljoner kronor för utveckling av små och medelstora företag, säger Marita Holst, vid Luleå tekniska universitet.
Ingvar Kamprad via Familjen Kamprads stiftelse har avsatt 100 miljoner kronor till att utveckla företag i Norrland. Tanken är att hitta kunskapsbehov inom områden som är viktiga för företagsutveckling och konkurrenskraft. Det kan handla om att förmedla kunskap från forskarvärlden och universitetet till företag som får användning av det till tillväxt. Det kan röra allt från digitalisering av affärsmodeller, innovationer och hållbar utveckling, till fördjupningar i marknadsföring. Utbildningsinsatserna kan röra många olika områden.
– Universitetet har över 70 olika forskningsämnen, säger Marita Holst.
Att de hundra tilldelade miljonerna fördelas över åtta år och att de är välkomna råder det ingen tvekan om.
– En fantastisk möjlighet att utveckla regionen. Det utgår från företagens behov. Vilka behov har företagen och hur kan vi på universitetet möta det.
De 24 november anordnar Luleå tekniska universitet via mötesplatsen Teams en frågestund för intresserade av vad Norrlandsnavet kan erbjuda.
På mötet fanns också kommunalråd Tommy Nilsson (S) som poängterar behovet av inflyttning till Kalix och att behålla välutbildade unga människor i länet, även efter sin utbildningstid på universitetet. Det visar sig att omkring 70 procent av de studerade vid Luleå tekniska universitet kommer från andra regioner.
– Vi behöver inflyttning för att säkra kompetensbehovet framöver. Vi behöver bli bättre på att möta upp studenter från universiteten, det är ett gemensamt ansvar. Vi behöver visa att vi är en attraktiv ort, ett attraktivt län och få studenterna att stanna, säger Tommy Nilsson.
Stefan Nordmark vid Smart Recycling konstaterar att unga utbildade och ny kunskap från universiteten är viktigt.
– Framöver behöver vi jobba med det unga så de kommer in i bolagen, säger Stefan Nordmark.