Foton ska knyta ihop studenterna med stan

I början av Regnbågsallén på Luleå tekniska universitetet har ett 250 m långt falurött plank vuxit upp. Bakom detta plank ligger det utdömda och tömda D-huset och på planket hänger färgfotografier.

Fotograf Daniel Holmgren visar 30 fotografier av Luleå. Det är den första utställningen på den nya utställningsytan efter Regnbågsallén på Luleå Tekniska Universitet.

Fotograf Daniel Holmgren visar 30 fotografier av Luleå. Det är den första utställningen på den nya utställningsytan efter Regnbågsallén på Luleå Tekniska Universitet.

Foto: Anders Alm

Fotokonst2021-08-26 15:06
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fotoutställning

Stadens ljus

Fotografier av Daniel Holmgren

Regnbågsallén, utanför Hus D, Luleå

På torsdagen invigde Peter Bohman från Akademiska hus utställningen av fotografen Daniel Holmgren som har blivit uppmärksammad för sina inbjudande bilder från Luleå. Syftet enligt Peter Bohman är att föra Luleå närmare Universitetsområdet.

Utställningen är ett försök att locka studenterna in till stan och att de ska upptäcka allt det vackra som finns.

"Jag har hört om de som pluggat här i tre år men inte sett mer är Porsön av Luleå", berättar Daniel Holmgren som hoppas att bilderna skapar en nyfikenhet kring stan hos studenterna. För det finns ju en värld utanför Campus.

 

Utställningen heter Stadens ljus och motiven är i högsta grad beroende av det rätta ljuset för att bli intressanta. Av detta vackra får vi se 30 stora färgbilder från alla årstider. Kyrkbyn, isbrytarna, skärgården, stadsmiljöer och naturligtvis Bergnäsbron.

Bilderna är utskrivna på ett plastmaterial för att stå emot väder och vind, för de ska hänga utomhus ett helt år.

Daniel Holmgren är medlem i hardcorebandet Raised Fist och har turnerat runt om i världen. Nu jobbar han som fotograf i Luleå. Man kan väl säga att hans fotografier är så långt från Raised Fists musik som man kan komma. Lika hård som musiken är lika mjuka är bilderna.

Den digitaltekniska briljans som många av bilderna visar upp ger en overklighetskänsla. Luleå blir till en värld tagen från ett dataspel som inte är befolkad av människor utan av avatarer. Det är kanske metoden för att locka de tekniska studenterna att undersöka vad Luleå egentligen är.