Stygn för stygn fortsätter hon den samiska kampen

Britta Marakatt Labba fick sin stora internationella genombrott vid documenta, en av världens största utställningar för samtida konst, med hennes verk "Historjá" – ett 24 meter långt broderi som berättar om samernas historia. Nu kommer filmen om hennes liv och konstnärskap.

Naturen är en stor inspirationskälla för konstnären Britta Marakatt-Labba. I "Historjá – stygn för Sápmi" får publiken följa henne och hennes renskötande familj genom årstider som inte längre går att känna igen, till följd av klimatförändringar.

Naturen är en stor inspirationskälla för konstnären Britta Marakatt-Labba. I "Historjá – stygn för Sápmi" får publiken följa henne och hennes renskötande familj genom årstider som inte längre går att känna igen, till följd av klimatförändringar.

Foto: Triart

Film2022-03-23 14:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Film

HISTORJÁ – stygn för Sápmi

En film om konstnären Britta Marakatt Labba av Thomas Jackson

Folkets bio Luleå, tisdag 22 mars 18.30

Filmskaparen Thomas Jackson och konstnären Britta Marakatt-Labba träffades under inspelningen av filmen "Den inre skogen", där konstnärer fick beskriva sitt förhållande till naturen. Nu aktuella med filmen "HISTORJÁ – stygn för Sápmi" där publiken får följa konstnären Britta Marakatt Labba.

undefined
Thomas Jackson och Britta Marakatt-Labba träffades under inspelningen av filmen "Den inre skogen". Filmen skildrar Lars Lerins, Britta Marakatt-Labbas och flera andra svenska konstnärers förhållande till naturen. "Den inre skogen" finns att se på SVT Play.

"Jag föddes in i en kamp", säger hon tidigt i filmen. En kamp mot förtryck och exploatering av samernas marker som idag vidgats till en kamp mot klimatförändringarna. En stor konflikt i filmen är nämligen huruvida hennes son och andra unga samer i framtiden kan fortsätta inom rennäringen på grund av det alltmer instabila renbetet.

undefined
Britta Marakatt-Labba har varit verksam som konstnär i över 40 år, men sitt stora genombrott fick hon först 2017 med det 24 meter långa broderiet "Historjá". Verket skildrar samernas historia, den politiska och vardagliga liksom den mytologiska.

Britta Marakatt Labba tillhör dem som protesterade mot utbyggnaden av Alta-älven i Norge 1981 och publiken får också se henne demonstrera i nutid mot oljeindustrin i Norge – en av få berättelser utanför den storslagna fjällvärlden.

Filmen är nämligen översvämmad av stora vida vackra bilder. Renar springer över vidder. De underjordiska får liv i naturen och blir till starka, berättande broderier. Överlag en stillsamt vacker film där Thomas Jackson ansträngt sig för att göra själva naturen till ett subjekt. 

undefined
Britta Marakatt Labba

Och filmens budskap är solklart "den vita befolkningens arrogans" får vi nu sota för. Naturen slår tillbaka och Britta Marakatt Labba kommer att fortsätta sin kamp för att bevara den samiska kulturen, dess berättelser och historia, stygn för stygn.