Viktigt vittnesmål om övergrepp inom idrotten

Hockeymålvakten Erik Granqvists vittnesmål om övergrepp inom idrotten är en obehaglig skildring av en folkrörelse som perverterats.

Under en påtvingad initiationsrit i Luleås seniorlag den 20 februari 1990 utsätts hockeymålvakten Erik Granqvist för ett övergrepp. Nu berättar han om traumat det skapat i boken "Inkilningen"  som han skrivit tillsammans med DN-journalisten Johan Esk, till vänster i bild.

Under en påtvingad initiationsrit i Luleås seniorlag den 20 februari 1990 utsätts hockeymålvakten Erik Granqvist för ett övergrepp. Nu berättar han om traumat det skapat i boken "Inkilningen" som han skrivit tillsammans med DN-journalisten Johan Esk, till vänster i bild.

Foto: Kajsa Göransson

Recension2023-04-28 08:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biografi

Inkilad – om dolda övergrepp i idrottens skugga

Författare: Erik Granqvist & Johan Esk

Förlag: Norstedts

Under en påtvingad initiationsrit i Luleås seniorlag den 20 februari 1990 utsätts hockeymålvakten Erik Granqvist för ett övergrepp. ”Inkilningen”, som initiationen brukar kallas i idrottsvärlden, skapar ett djupt trauma. Under många år försöker Erik Granqvist dölja det som hänt. Han hemfaller till träning, alkohol och sex för att döva sin smärta. Han söker klarsyn och läkning i självhjälpsböcker, kurser och meditation. Till slut hittar han hem som målvaktstränare och sedermera tv-expert på Viaplay, men såret på insidan dröjer sig kvar. När så nyheten landar om att NHL-stjärnan Kyla Beach utsatts för sexuella övergrepp briserar Erik Granqvists eget trauma. Han känner att han måste erkänna det som hänt för sig själv och berätta om det hemska han varit med om.

När hockeyprofilen Erik Granqvist gick ut och berättade om det övergrepp han utsatts för i Luleås A-lag exploderade idrottsvärlden. Plötsligt bröts tystnadskulturen efter decennier av misshandel och övergrepp i Sveriges många omklädningsrum. I spåren följde andra berättelser som vittnade om hur en svensk folkrörelse perverterats av våld, pennalism, övergrepp och tystnadskultur. ”Inkilad” är Erik Granqvists egen berättelse om det övergrepp han utsattes för och hur det format hans liv, med självhat, depression, ensamhet och missbruk som följd.

Det är lätt hänt att tänka sig ”Inkilad” som en bok om övergrepp i idrottsvärlden. Det är det också, men det är även en biografi över en idrottskarriär. Erik Granqvist berättar på lättläst prosa om hur han som barn blev förälskad i hockeyn, hur han blev besatt av livet på isen. För den känslige och inte alls machofuntade unge spelaren skapar hockeyvärldens hårda jargong en växande olust, stundtals en rädsla. När övergreppet i omklädningsrummet sker blir det en livets vattendelare – en händelse som skapar ett före och ett efter. Genom terapi och missbruk, meditationsresor och vilsenhet får läsaren sedan följa Erik Granqvist genom livet, fram till den dag då hans berättelse fick Sveriges idrottsvärld att explodera.

Erik Granqvists bok, skriven tillsammans med DN-journalisten Johan Esk, är en nödvändig berättelse om den ruttna våldskultur som med många tränares, föräldrars och utövares goda minne tillåtits att frodas i idrottens skugga. Förhoppningsvis är det början på en lång tids självrannsakan hos alla berörda. Kanske är det inte för naivt att hoppas på en nödvändig förändring.