Ungdomsroman ifrågasätter krigiska stereotyper

Ithakas tronprins Telemakos är bara ett spädbarn när fadern Odysseus beger sig till kriget i Troja.

Annika Thor sätter fokus på en mansbild som är fokuserad på styrka och strid, på den starkes rätt över den svages i sin bok "Odysseus pojke".

Annika Thor sätter fokus på en mansbild som är fokuserad på styrka och strid, på den starkes rätt över den svages i sin bok "Odysseus pojke".

Foto: Ulla Montan

Recension2020-12-02 16:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Annika Thor

Odysseus Pojke

Illustrationer: Ishtar Bäcklund Dakhil

Bonnier Carlsen

Åren går och Telemakos drömmer om att fadern ska komma hem. Hans mor Penelope härskar på ön i kungens frånvaro. Kvinnor får börja arbeta, handeln frodas. Samtidigt stör sig öns unga adelsmän på att deras rike styrs av en kvinna. Med siktet på tronen bestämmer männen att drottningen ska gifta om sig. Stämningen blir alltmer kritisk och Telemakos ser våldet rycka allt närmare. Kan han undvika att bli som sin pappa Odysseus? Måste han som man hävda sig med krig?

”Odysseus Pojke” utspelar sig i det homeriska Grekland. I bakgrunden skymtar Odysseus resor såsom de skildras i ”Odysséen”. Annika Thor sätter fokus på en mansbild som är fokuserad på styrka och strid, på den starkes rätt över den svages. Telemakos är ingen sådan man. Fängslad i sin saknad efter fadern längtar han desperat efter trygghet och sammanhang. Samtidigt förfasas han över berättelserna om kriget i Troja och den slakt som Odysseus sägs ha möjliggjort. Här finns barnets idolisering av fadern, men med varje år som går väcks också en gnagande oro. Är Odysseus verkligen den människa han minns? Och måste han själv bli som Odysseus för att hävda sin rätt i sitt hem?

Annika Thor väver här en mänsklig dräkt åt krigens antika Grekland. Tillsammans med Ishtar Bäcklund Dakhils vackra illustrationer ställer ”Odysseus Pojke” flera viktiga frågor om ungdom och moral som ekar i vår egen tid. Räcker det med att vara snäll för att vara god? Är våldet en dygd? Vad gör kriget med en människa?