Tidsdokument över den moderna ekonomin

Med sin skildring av arbetet som cykelbud har Anders Teglund skrivit ett tidsdokument över både coronapandemin och den digitala gig-ekonomin.


Under arbetet med boken cyklade Anders Teglund en sträcka motsvarande Kungsbacka–Kiruna. Mest intensivt cyklade han under pandemins andra våg.

Under arbetet med boken cyklade Anders Teglund en sträcka motsvarande Kungsbacka–Kiruna. Mest intensivt cyklade han under pandemins andra våg.

Foto: Mikael Göthage

Recension2021-10-26 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reportage

Cykelbudet

Anders Teglund

Teg Publishing

När coronakrisen slår till drabbas kulturarbetaren Anders Teglund hårt. Hans pianokonserter ställs in, författarsamtalen försvinner och arbetet som förläggare hamnar på paus. För att försörja sig börjar han jobba som cykelbud på Foodora. Från insidan upptäcker han den moderna gig-ekonomin där låga löner, dåliga villkor och osäkra avtal gör att företagen kan tjäna miljarder på utsatta arbetare och pressade migranters bekostnad.

I ”Cykelbudet” skildrar Anders Teglund arbetet som cykelbud i Göteborg under pandemiåret 2020. När snabbt stigande arbetslöshet möter en rusande efterfrågan på hemlevererad mat skapas en perfekt arbetsmarknadsstorm där budföretagen frodas. Buden har låg status. Anders Teglund skäms över sitt nya jobb och chockas av den kontroll företaget utövar genom den app som för buden är likställd med Gud. I en ständig förnedringskonflikt med restaurangpersonal å ena sidan och oförskämda kunder å den andra hamnar buden och Anders Teglund i mitten. Samtidigt kan läsaren känna hur entusiasmen över jobbet växer när hans prestation förbättras.

Det digitala slaveriet i plattformsekonomins tidsålder är ett tveeggat svärd och Teglunds skildring visar hur spelifieringen av arbetet kan leda till ett Stockholmssyndrom. Vi blir beroende. Ekonomiskt och känslomässigt knyts vi till prestationsutveckling och de belöningar som apparna bevärdigar oss med när vi underkastar oss dess makt, precis som vi gör till ett mobilspel. Detta är en aspekt Teglund själv inte förefaller vara medveten om i boken men som blir tydlig för läsaren. I konflikten mellan beroende och förtryck uppstår de konfliktytor som förpassat arbetarnas rättigheter till tiden före arbetarrörelsen. 

”Cykelbudet” är skriven i dagboksform men blir aldrig självupptagen. I en i det närmaste journalistisk approach ger Anders Teglund röst åt bud, restaurangpersonal och fackliga företrädare. Boken är också ett tidsdokument över hur kulturarbetarnas tillvaro förändrades under pandemin. På sidan av budjobbet sliter Teglund med att försöka hålla liv i karriären som musiker. Hoppet står till bidrag och livet pendlar i takt med avslagna ansökningar. På flera nivåer sammanför Anders Teglund gig-ekonomins moderna slaveri med kulturens fall under pandemin. Resultatet är ett tidsdokument som på grund av sin uppriktiga enkelhet kommer att utgöra ett tidsdokument över den digitala ekonomi som pandemin synliggjorde när den påtvingades en bredare allmänhet.