Lars Gyllenhaal fortsätter leta okända krigsspår

Jag glömmer aldrig när Lars Gyllenhaal berättade om Måttsundsbon Signar Hjalmarsson som gömde norska motståndsmän i en slåtterstuga. Under andra världskriget förstås.

Militärhistorikern Lars Gyllenhaal är aktuell med boken "Okända krigsspår. Deltog Sverige i andra världskriget?" där han låter människorna i en svår tid kliva fram, menar recensenten Jan-Olov Nyström.

Militärhistorikern Lars Gyllenhaal är aktuell med boken "Okända krigsspår. Deltog Sverige i andra världskriget?" där han låter människorna i en svår tid kliva fram, menar recensenten Jan-Olov Nyström.

Foto: Gunnel Ekman

Recension2024-06-11 21:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Titel: Okända krigsspår. Deltog Sverige i andra världskriget?

Författare: Lars Gyllenhaal

Förlag: Lind & Co

Och hur jag funderade över att de rymdes, slåtterstugor var de minsta stugor som fanns, mindre än fäbodstugor till och med. Men Signar utgick inte från kvadratmeter, utan från skillnaden mellan rätt och orätt och då rymdes de. 

Lars Gyllenhaal fortsätter att publicera sig om det krig som nu ligger en hel generation bort. ”Okända krigsspår” är en samling berättelser om krigsöden som berikar bilden av vad som egentligen hände och som dessutom oftast har norrbottnisk anknytning. Då fångas man av kapitel som ”Stalins stridsvagn i Töre”, ”Dagny dog på sin post” eller det mer diskreta ”Svenska fångar hos tyskarna i Norge”. 

Den sista rubriken handlar om en ung man från Öjebyn som vallar får på gränsen till Norge och blir tillfångatagen på fel sida gränsen. Sånt som händer om man befinner sig för nära ett pågående krig. Ynglingen med det märkliga namnet Sondlard Östman var fåraherde i Värmland (Tulufjället) hos en lokal uppfödare och eftersom får inte förstår nationsgränser kom de att beta i Norge en dag och blev därmed proviant och Sondlard som letade dem blev krigsfånge. För en kort tid, i god ordning blev han också frisläppt och historien kom i Pitetidningen 1944 och Lars Gyllenhaal hittade fler spår efter Sondlard i Dala-Floda där han avled år 2000.

Lars Gyllenhaal har en kärleksfull känsla för detaljen i det historiska skeendet. Men hans böcker är mer än en samling anekdoter från grymhetens tid, de berättar också om mänsklig storhet i de osannolika handlingarna av solidaritet, mod, uthållighet och medmänsklighet. Hos alla de glömda namnen. Som Dagny Larsson från Skuthamn som dör när hennes bevakningstorn i skogarna utanför Bensbyn störtar samman under en storm 1941.

Hon är glömd, tills nu. Och andra världskrigets bitterhet återvänder i högerpopulismens härjningar i Europa, nationella minnen används för ny ofrihet. Lars Gyllenhaal skriver historia med annat syfte och i annan stämning. Han låter den historiska berättelsen belysa människan och det mänskliga när förutsättningarna för de båda är som sämst. 

Fotnot: Räknat från Tysklands anfall mot Polen den 1 september 1939 till Japans kapitulation den 2 september 1945, pågick andra världskriget i sex år. Omkring 50 miljoner människor dog på grund av kriget.