Citatet är hämtat ur David Vikgrens nya diktsamling, ”Materialvägensägen”, som kontrasterar starkt mot hans tidigare minimalistiska bok ”Nåden” (2014), vilken innehöll enbart enradiga texter, en på varje sida, och vars omslag var grått och intetsägande. Den nya har färgsprakande pärmar, som visar en del av den Kirunabördige konstnären Roger Mettos stora målning ”Trancendental Trancendens”.
Även orden sprakar och glöder i denna märkliga poesibok på nära 100 sidor, mestadels i form av nioradiga prosadikter. Den musikaliska språkglädjen präglar boken. Vikgren bjuder generöst på rytm, rim, ordlekar, allitterationer och ramsliknande nonsensord. Så här kan det låta:
Rista vanka länken
Kvista ranka röt
Rätat lott och stämplat blad
En sjöng en stump En rev en stad
Boken är ett rasande angrepp på utarmningen och exploaterandet av övre Norrland. Titeln ”Materialvägensägen” leder tankarna till de materialvägar som rallarna en gång byggde, när järnvägarna anlades, och till vad som nu kan berättas om dessa trakter, vägar som också ger material till författaren.
Vikgrens diktsamling är ett bidrag till de senaste årens böcker som lyfter fram den norrländska glesbygdens problematik, som till exempel David Väyrynens ”Marken”, Linnea Axelssons ”Ædnan”, Po Tidholms ”Läget i landet” eller Johan Airijokis rocktexter.
Vikgren använder många bilder för utarmningen och exploaterandet: ”Huset” som förlorat både väggar, golv och tak, eller ”Krokodilen”, som bara är käft och som kan stå för alla politiker eller bolagsföreträdare som kallar avveckling för utveckling. ”Grophelvetet” kan handla om Malmberget men också stå för all den miljöförstöring som industriell exploatering leder till.
Dessa dikter med språkmusik, dramatik och drastisk humor bör helst läsas högt. Boken borde kunna ge stoff till en teaterföreställning, och det vore en fröjd att höra skådespelare levandegöra dessa texter, som kan glädja fler än den lilla skaran av lyrikläsare. Något för Norrbottensteatern?
Vikgren är en originell och kompromisslös författare. Man ser med spänning fram mot hans nästa bok.