Spännande läsning om samhällets förändring i norr

Årsböckerna från Norrbottens Hembygdsförbund och Norrbottens Museum är en återkommande kulturhändelse som bjuder på intressant och informativ läsning om vårt län.

Ingenjörsvillan i Kiruna tillhör de hus flyttats till en ny plats i samband med stadsomvandlingen.

Ingenjörsvillan i Kiruna tillhör de hus flyttats till en ny plats i samband med stadsomvandlingen.

Foto: Maria Unga

Recension2024-01-17 06:31
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årsbok

Norrbotten 2023

Boken för 2023 har underrubriken ”Samhälle i förändring” och innehåller en rad välskrivna och fint illustrerade framställningar om både tidigare omvälvande förändringar, och om de som väntar i en nära framtid. 

Historikern Mauritz Nyströms bidrag har titeln ”Bakgrunden till samhällsförändringar i Norrbotten”. Nyström startar sin genomgång redan på 1300-talet och avslutar med att beskriva de stora industriprojekt som planeras i samband med ”den gröna omställningen”.

Det är inte lätt att greppa om allt som skall hända i ”framtidsfabriken”, men Nyströms genomgång av de många nya projekten är klargörande. Det är spännande och stora satsningar på fossilfritt stål i Luleå och Boden och vätgasproduktion i Gällivare 

Många undrar säkert om de stora förhoppningarna kommer att infrias. Hur ska man få tag på arbetskraft, hur lösa bostadsproblemen och hur grön kommer omställningen att bli? Kommer det bli nya Stålverk 80-fiaskon?

Staffan Hansson, professor emeritus i teknikhistoria, bidrar med en gedigen framställning om det havererade Stålverk 80-projektet. Många läsare erinrar sig säkert den märkliga berusningen inför vad som benämndes som Sveriges största industriprojekt genom tiderna, minns pråmflottan som fraktade sand till den stora industritomten, och som också minns den svåra baksmällan när allt gick i stöpet. 

Men fick inte projektet också positiva följder både för Luleås utveckling och för SSAB? Och det finns de som hävdar att Stålverk 80 inte alls är nedlagt.

Hansson redogör för hur planeringen av projektet jäktades fram, om de politiska besluten, om Luleå kommuns omfattande arbete med att bygga nya bostäder och nya vägar. Befolkningen trodde man skulle öka till 96 500 år 1985! Man byggde nya bostadsområden på Hertsön, Björkskatan och Porsön.

Den ekonomiska kris som följde efter oktoberkriget 1973 mellan Egypten och Israel ledde till stora prishöjningar på olja och till betydande ekonomiska problem i västvärlden. Kriget blev ödesdigert för projektet, skriver Hansson.

Etnologen på Norrbottens museum, Sophie Nyblom, och Kirunas kommunantikvarie, Clara Nyström, beskriver den drastiska stadsomvandlingen i Kiruna och den omfattande dokumentation som hittills gjorts. Omvandlingen är ingalunda avslutad utan beräknas pågå ända till 2035.