Sömnsvårigheter leder ut på nattliga poesivandringar

”Allt måste inte ske nu, lösas nu, avnjutas nu, för att omedelbart ersättas av nästa snabba rus. Otålighet och läsning går sällan ihop.” Citatet är hämtat ur Niklas Schiölers senaste bok, ”Bikt om dikt”, som handlar om läsning och tolkning av lyrik.

Niklas Schiöler

Niklas Schiöler

Foto: Pressbild

Recension2022-03-28 13:44
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Niklas Schiöler 

Bikt om dikt 

Carlssons Bokförlag

"Bikt om dikt" är en liten bok om vikten av att läsa dikter långsamt, läsa om många gånger, ge dikter möjlighet att berika vår föreställningsvärld, och också om hur verskonstnärer skapar konst med musikaliska uttrycksmedel som rim och rytm.  

Schiöler är litteraturvetare. För drygt 20 år sedan skrev han en uppmärksammad och läsvärd doktorsavhandling, ”Koncentrationens konst”, om Tranströmers poesi. Tillsammans med Daniel Möller har han redigerat den hittills mest omfattande antologin med 1000 sidor svenska dikter, ”Svensk Poesi”.

Det är sålunda en beläst författare vi möter i ”Bikt om dikt”, som generöst delar med sig av sina läsefrukter, mycket personligt, utan akademiskt teoretiserande.

Utgångspunkten är hans sömnsvårigheter, ”jag är osunt usel på att sova”. Så speedar han sig med snus och kaffe, hämtar travar med böcker och börjar sina nattliga vandringar med poesi.

Samtidigt som tilltalet till läsaren är stillsamt och ödmjukt, förstår man att läsningen av dikterna sker med stort allvar. Läsningen kan vara på liv och död.

Han – och läsaren – kan fundera över Bo Setterlinds kortdikt:

"Himlen har landat/på ett grässtrå/därför darrar det"

Lyrik är en praktisk uppfinning. Tre rader räcker för att skapa en underfundig dikt som erbjuder komplikation, som eggar fantasin och som håller länge, kanske hela livet.

På sina nattliga strövtåg möter Schiöler svenska diktare som Södergran, Tranströmer, Fröding, men också utländska, Homeros, T.S. Eliot, Szymborska.

Särskilt gladde mig Schiölers läsning av Iliaden och Odysséen. De handlar om Hektors och Andromaches möte innan Hektor ska ut i striden och möta en säker död, och om Odysseus besök på fajakernas ö. Dessa berömda sånger stavade jag mig igenom på grekiska för längesen som gymnasist, och med hjälp av Schiölers kommentarer levde de åter upp i min fantasi.  

Man ska nog inte sträckläsa den här boken utan välja några sidor åt gången, och helst leta rätt på de dikter som Schiöler funderar över. Jag upptäckte till exempel Tranströmers mästerliga dikt ”Carillon”, som ingår i samlingen ”Det vilda torget”.

”Bikt om dikt” kommer att glädja många lyrikläsare och är säkert mycket användbar för svensklärare.