Slaget om aborträtten är långt i från över

Slaget om aborträtten är långt i från över. Det menar journalisten och författaren Sanna Torén Björling. Kulturredaktör Eva Åström har läst hennes senaste bok.

Journalisten Sanna Torén Björling är aktuell med en ny bok som skildrar makten och politiken i aborträttens spår. Flyhänt, välbalanserad och angelägen läsning, menar recensenten Eva Åström.

Journalisten Sanna Torén Björling är aktuell med en ny bok som skildrar makten och politiken i aborträttens spår. Flyhänt, välbalanserad och angelägen läsning, menar recensenten Eva Åström.

Foto: Linda Forsell

Recension2023-10-28 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Sanna Torén Björling

Slaget om aborträtten

Romanus & Selling

Sanna Torén Björling är journalist på Dagens Nyheter och har bland annat varit utrikeskorrespondent i USA med frågor om demokrati och rättstat som ett återkommande bevakningsområde. Hon har tidigare gett ut två böcker - "Allt vi har gemensamt" om den politiska polariseringen i USA samt "Supermakten. Vad varje svensk bör veta om USA" och nu har hon alltså valt att belysa aborträtten.

undefined
På 1960 och början på 1970-talet reste många svenska kvinnir på abortresor till Polen. Den 28 oktober 2020 genomfördes en demonstration utanför Polens ambassad i Stockholm mot landets skärpning av abortlagar.

För abort, menar Sanna Torén Björling, är enligt statsvetenskaplig forskning intimt sammankopplad med övriga demokratiska fri och rättigheter. Aborträtten är stark främst i väl fungerande liberala demokratier idag, även om det faktiskt var forna Sovjetunionen som var först i världen med att tillåta abort 1921. Det kan jämföras med Sverige som först i maj 1974 antog en ny lag, mycket på grund av de många abortresor till Polen som svenska kvinnor gjorde. En paradox med tanke på den tillbakagång av demokratiska rättigheter som skett under det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisas tid vid makten i Polen, där man förutom angrepp på kvinnors reproduktiva hälsa och rättigheter även förändrat skolans sexualundervisning, synen på samkönade par och gett sig på de demokratiska institutionerna.

undefined
Expresidenten Donald Trump insåg att han kunde plocka politiska röster inom den kristna högern och ändrade därför uppfattning - från att ha varit för aborträtten till abortmotståndare, menar Sanna Torén Björling i boken "Slaget om aborträtten".

Med avstamp i USA, där den konstitutionella rättigheten till abort antogs i Högsta Domstolen med rättsfallet "Roe mot Wade" i januari 1973, lotsar Sanna Torén Björling läsaren på ett flyhänt sätt genom de bakomliggande krafter som nu lett fram till att den nationella aborträtten upphävdes i USA i juni 2022. Inte minst lyfter hon ett varningens finger för att nedmonteringen av demokratiska samhällen nu mer sker allt oftare inifrån, av folkvalda regeringar och parlament, än genom plötsliga revolutioner eller militärkupper.

För det mesta skriver hon: "handlar det om regeringspartier med något av prefixen "nationalistisk" och "populistisk", i kombination med "extremhöger" eller "konservativ", och metoden är att ge sig på de institutioner som bär upp demokratins fundament. Domstolars självständighet, mediers oberoende. Vissa samhällen är mer sårbara än andra, men immun kan ingen vara".

Det mot bakgrund att bara 13 procent av jordens befolkning lever i fungerande demokratier och att drygt 40 procent av världens kvinnor i fertil ålder lever på platser där tillgången till abort är begränsad.

undefined
I Sverige är alla riksdagspartier eniga i abortfrågan. Det är bara några enstaka sverigedemokrater och kristdemokrater som motionerar om begränsning av abort.

Hon betonar att i Sverige ligger inte abortfrågan högt på den politiska agendan. Samtliga riksdagspartier är eniga om att aborträtten ska finnas kvar, endast några få företrädare för Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna motionerar om begränsningar.

Samtidigt söker hon svar på varför kvinnors reproduktiva hälsa och rätten att bestämma över sin egen kropp och sitt liv återkommande kommer upp på den politiska dagordningen runt om i världen genom att tala med både förespråkare och abortmotståndare.

Något entydigt svar ger inte läsningen. Däremot kan följande citat ringa in frågeställningen: "Bara kvinnor kan behöva göra abort. Ändå ligger kontrollen över politiken och bestämmelserna kring ingreppet nästan alltid hos män. Det är de som har makt: som förtroendevalda, som domare, som religiösa och andra ledare, de har nätverken och resurserna".

Det är en skrämmande välbalanserad läsning Sanna Torén Björling bjuder på, där ren fakta blandas med intervjuer. Inte minst en angelägen bok – för som sagts – slaget om aborträtten är inte över.