Rövare sabbar äppelkäck tillvaro i barnboksklassiker

Thorbjørn Egners bok "Folk och rövare i Kamomilla stad" har blivit en omsorgsfull familjefilm.

Rövarna Kasper, Jesper och Jonatan är ute på nygamla upptåg i snygg filmversion av boken "Folk och rövare i Kamomilla stad".

Rövarna Kasper, Jesper och Jonatan är ute på nygamla upptåg i snygg filmversion av boken "Folk och rövare i Kamomilla stad".

Foto: Qvisten Animation/Nordisk Film

Recension2023-03-30 11:56
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn/Animerat

Titel: Folk och rövare i Kamomilla stad

Visas på: Bio

Svenska röster: Steve Kratz, Kim Sulocki, Dan Ekborg

Regi: Rasmus A. Sivertsen

Speltid: 78 min

Betyg: 3

Världssuccén "Flåklypa Grand Prix" (1975) gav Norge ett rykte som en stop-motion-nation. Animationsstudion Qvisten förvaltar i dag "Flåklypa"-licensen såväl som den folkkäre författaren Thorbjørn Egners verk. Och nu har turen kommit till hans "Folk och rövare i Kamomilla stad".

När pandemin omöjliggjorde ett fullskaligt team uppfanns en ny animationsteknik som blandar handtillverkade dekorer med datorgenererade karaktärsmodeller. Det sömlösa resultatet skapar illusionen av en alltigenom analog process. En dovare (nåja) färgpalett ger faktiskt filmen ett mindre artificiellt uttryck än den alltigenom handanimerade filmen om Klas Klättermus (2017).

Kamomilla är ett bullerbysamhälle (om än etniskt varierat). Rövarna utgör enda störningsmomentet i en äppelkäck tillvaro. Men inte bara rövarna behöver assimileras i den snälla bygemenskapen – också den fascistoida tant Sofia får lära sig att hårdare tag inte nödvändigtvis sätter stopp för vandeln.

Liksom den litterära förlagan är filmen en musikal där figurerna gärna stämmer upp i sina signaturmelodier, och är det någonting som stör i denna omsorgsfulla familjefilm är det hurtigheten, samt det faktum att saker går lite väl fort. En stor behållning i Thorbjørn Egners författarskap är hans vurm för longörer. Men sådant har man tyvärr inte tid med under dessa 78 effektiva minuter.