Litteratur
Stridbara Siri & Modiga Märta
Författare: Marianne Westin m.fl.
Förlag: Black Island Books
”Siri Holm och Märta Bucht var stadens motsvarigheter till Matilda Widegren, Ellen Key, Anna Whitlock, Signe Bergman, Frigga Carlberg och andra omtalade kvinnorättskämpar.”
Luleå är staden i citatet, som är hämtat ur Marianne Westins nyutkomna bok med titeln ”Stridbara Siri & Modiga Märta”. Westin redogör för kvinnornas rösträttskamp sedd från ett norrbottniskt perspektiv. Det är en rikt illustrerad och snygg skrift, som skildrar ett viktigt skede i den långa historien om demokratins framväxt i vårt land.
Siri Holm (1870–1960) utbildade sig till lärare och fick tjänst vid Luleå elementarläroverk för flickor, där hon själv varit elev. Flickskolan var en inspirerande plats för många elever, som sedan kom att delta inte bara i rösträttskampen utan också i föreningar som arbetade för fred, nykterhet, kvinnors och barns rätt, djurskydd och folkbildning.
Stridbara Siri samlade in namnunderskrifter och pengar både för fredsrörelsen och rösträttsrörelsen. I Sverige samlades 1913–1914 in drygt 350.000 namn för kvinnlig rösträtt, men det dröjde ända till 1921 innan riksdagen fattade det slutgiltiga beslutet
Märta Bucht (1882–1962), studerade i likhet med Siri på flickskolan i Luleå och drömde om att utbilda sig till lärare. Tack vare att flickskolans rektor Elina Benckert hjälpte henne med pengar kunde hon utbilda sig vid Privata lärarinneseminariet i Stockholm och så småningom återvände hon till Luleå som lärare.
Hon var liberal och intresserade sig framför allt för rösträtt, nykterhet och fred, men även hembygdsrörelsen och folkbildningen låg henne varmt om hjärtat. Liksom Siri var hon medlem i många föreningar. På en Luleå-lista för kvinnlig rösträtt står Modiga Märta som första namn.
Men även om kvinnorna fick rösträtt, dröjde det länge innan mansdominansen i riksdagen bröts. Efter valet 1921 satt fem kvinnor och 375 män i de båda kamrarna. Det dröjde till 1945 innan Norrbotten fick sin första riksdagskvinna, Märta Boman från Råneå.
”Stridbara Siri & Modiga Märta” är en viktig bok, som ger en lättläst redogörelse för hur kampen för kvinnans fri- och rättigheter startade i Luleå. Den borde bli användbar för högstadier och gymnasier i Norrbotten. Marianne Westin har gjort ett omfattande forskningsarbete och skrivit rappt och underhållande. För den, som vill veta mer än vad som ryms i den lilla boken, finns litteraturlista och boktips.