Litteratur
Det sextonde året
Kim Liggett
Översättning: Carina Jansson
B Wahlströms
De manliga ledarna fruktar den magi som väcks när flickorna fyller sexton. Därför skickas Tierney och hennes jämnåriga systrar ut i skogen för att under ett år leva avskilda från resten av samhället. I vildmarken väntar jägare som behöver flickornas kroppsdelar för att skapa mirakelmediciner. Den rationella Tierney förstår att det krävs samarbete för att gruppen ska överleva, men upptäcker snart att split och hierarkier inom gruppen kan vara lika farliga som jägarna. När flickornas magi vaknar finner sig Tierney omgiven av ett allt grövre våld, där bestraffningar och mord snart är vardag.
”Det sextonde året” är en brutal skildring av kvinnoförtryck och den vidskepelse som alltid präglat kvinnans kropp och sexualitet. På ett trovärdigt sätt skildrar Kim Liggett den psykologi som kvinnor tvingas anamma för att överleva i ett hårt styrt samhälle. Här finns vänskap och en längtan efter att själv bestämma över sitt liv, men också konkurrens över den lilla portion makt som ändå erbjuds kvinnan genom äktenskapet.
Kim Liggetts roman för unga vuxna är berörande läsning, starkt influerad av William Golding's ”Lord of the flies” och Margaret Atwood's ”Handmaid’s tale”. Här finns våld och kamp, men också solidaritet och vänskap, osannolik kärlek och hjärtskärande mod. I en värld där kvinnans sexualitet fortfarande är fruktad och förtryckt tjänar ”Det sextonde året” som tänkvärd och spännande läsning, men också som fiktiv minnesskrift över alla de som lidit och lider.