Litteratur
Nybyggarnas liv
Rolf Kjellström
Carlssons
En förnybar ekonomi, grundad på biomassa, på sådant som växer om och om igen. Av skogen ska vi tillverka allt från flygbränsle till kosmetika. Därefter växer skogen till igen och vi fortsätter tillverkningen.
Oavsett om rosenskimret övertygar eller inte, när man läser om äldre tiders ekonomi får man en återklang. Som boken om nybyggarnas liv runt Vilhelmina för drygt hundra år sedan. En bok som egentligen är ett sexbandsverk av Rolf Kjellström, ”Nybyggarliv i Vilhelmina” men nu koncentrerats till en enda behändig volym.
Inte för att jag skulle vilja byta medklasstillvaron mot nybyggarnas slit, eller ens duga till detta en enda dag. Men tanken tål att tänkas, en slags bioekonomi var det allt och förmågan att avläsa naturen var förutsättningen, en enorm fond av traderad kunskap. Hur framställer man ett sensnöre exempelvis? Oöverträffat starkt, men inte riktigt vegetariskt förstås, för att inte tala om ett fisknät av granrot eller en vattenskopa av en björkvril? Förfinade produkter från en veritabel träålder gjorde det möjligt att överleva, ganska osannolikt som nybyggare i Västerbottens inland. En hel del kunskaper och produkter från samerna, mycket jakt och fiske förstås, det var ju inte bördig jordbruksmark man tog i besittning.
Dock hållbart alltsammans och kanske – kanske – finns möjligheten att själva tänkesättet kunde kombineras med modern teknologi och vetenskaplighet. Så att det där naturgivna, det där oerhört fiffiga i att lösa problem utan att ödelägga jorden kunde leva vidare. Förvisso är både krutet och kolvätena potenta maktmedel för att besitta världen. Men räkningen efter dem bägge förskräcker.