Tosser recenserar: Så bra är nya säsongen av "Robinson"

Gränspolisen gör bäst i att flytta sin position söderut och stoppa massflykten till norr. "Robinson" blottar alla orörda pärlor.

Årets säsong av "Robinson" blir historisk som den första någonsin att utspela sig i Sverige. Magnus Tosser har sett premiäravsnittet och upptäcker hur coolt Norrbotten kan vara.

Årets säsong av "Robinson" blir historisk som den första någonsin att utspela sig i Sverige. Magnus Tosser har sett premiäravsnittet och upptäcker hur coolt Norrbotten kan vara.

Foto: Linus Nilsson/Jessica Tervaniemi (Bilden är ett montage)

Recension2021-03-18 19:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets säsong av "Robinson" spelades in på Seskar-Furö och Halsön-Kallskär och nu kommer det finnas anledning att dölja sina stugor från ovälkomna gäster.

Efter att ha sett premiäravsnittet slås jag av hur coolt det är att se Norrbotten på det här sättet, efter sex veckors filmande finns det en hel del storslagna bilder att visa tittarna och sällan har det sett så vackert ut. Så coolt. 

Norrbotten är coolare än någonsin.

undefined
Deltagarna landade på Seskar-Furö i augusti och möttes av regn och kyla. Det lär leda till sura miner och arga deltagare tror recensenten.

Genom åren har vi vant oss vid flygbilder över makalösa vyer där det turkosa vattnet och vita stränderna nästan gjort oss färgblinda. I årets säsong glider vi i stället fram över knallgröna skogar och mörkblått vatten. Det ser inte dumt ut, snarare väldigt lockande. 

Snart kommer väl varenda stockholmare ta helikoptern med avsikten att fylla Chanel-väskor (den som sett trailern fattar) med Kalix löjrom och leva vildmarksliv i Norrland. Det kan vara läge att positionera gränspolisen någonstans i höjd med Töre inför sommaren.

undefined
Haparanda skärgård visar sig från sin bästa sida när "Robinson" fångar alla möjliga snygga bilder på TV4. Till sommaren kan antalet turister öka tror Magnus Tosser.

Grunderna är samma som tidigare. Lag Nord och Lag Syd tävlar för att vinna fördelar i kampen mot svält och påfrestningar på en öde ö. Under tiden skapas grupperingar och överraskningar i form av mullvader och oväntade regler, för de allra flesta slutar äventyret/skräckupplevelsen i utröstning under ett ö-råd.

Det blir hinderbanor, kamp för att göra upp eld, någon deltagare som anses vara lat och någon som jobbar jämnt. 

Men glöm palmhjärtan, långa samtal i vattenbrynet och lättklädda kroppar – vänj dig vid många timmars bärplockning, vindjackor och frusna kroppar bakom korsade armar.

undefined
Deltagarna i årets "Robinson" får klara sig utan palmhjärta, skön badtemperatur och vita stränder. Men får desto mer barrskog och blåbär.

Som vanligt blir det mer "Flugornas herre" än "Robinson Kruse", det sociala spelet får en framträdande plats och redan efter tio minuter är folk i luven på varandra.

Redan vid landstigningen öser regnet ner och deltagarna skakar av kyla, vilket bör leda till en ohyggligt dålig stämning. Frågan är om det kan bli kul också, att deltagarna är på dåligt humör behöver inte vara bra tv – snygga bråk och intriger går ju att få till på lyxresort i Mexiko också.

Styrkan i årets säsong blir nog ändå igenkännandet, vi fattar hur det känns att vara trött och kall i en svensk skog men har haft svårare att känna sympati för brunbrända öresenärer på Fiji.

Det finns möjlighet för en riktigt stark säsong – och det finns risk för en anstormning i Haparanda skärgård från söder.

Om inte annat bör det bli ett nytt besök från tv-produktionen.

Recension

"Robinson"

Säsong 9

Genre: Reality-tv

Premiär: 21:a mars på TV4 och TV4 Play.

Längd: 45 minuters premiäravsnitt (därefter 25 minuter fyra dagar i veckan).

Bäst: Mullvadsmomentet (vänta och se) är helt klart premiäravsnittets stora cliffhanger.

Sämst: Vädret. Hur ska det gå att få deltagarna att göra någonting alls när det är så kallt och regnigt?

Premiärbetyg: 4