Det är inte precis solnedgångar och blanka sjöar han tonsätter. Istället är det genom ironi och verbal träffsäkerhet han beskriver vår relation till naturen och tillvaron i sin musik.
När han äntrar scenen i Jokkmokk är det med ett frejdigt ”Tjosan, tjosan ungdomar!” för att som han säger, skapa lite förankring. För han minns hur han (Jokkmokks-Jokke, alltså) en gång kom till Sundströms hemort Farsta och inledde just så.
Sundström har flyttat från stan. Han skriver böcker om att odla sin egen mat och krönikor om att meningen med livet är att rädda den här planeten.
Så att det är han och programledaren Martin Emtenäs, som lett "Mitt i naturen", som gör föreställningen "Vi som bor här" känns liksom helt naturligt.
Konceptet är en blandning mellan talkshow och konsert där teamet redan i förväg har samlat in uppgifter om miljön och naturen på den ort de befinner sig. De har också tagit reda på vilka lokala miljö- och naturvårdskämpar som finns. Dessutom har de mobiliserat ett intresse hos folk genom att efterfråga deras naturbilder till föreställningen.
Martin Emtenäs är pedagogen. När vi upplevt big bang får vi se hur ett från början tomt schema fylls i med fysik, kemi och biologi. Vi är inne på evolutionens långa resa, men "Vi som bor här" är mycket mer än en tidsresa från den stora smällen fram till våra dagar. Den är grundligt existensiell och analyserar varför människan förstör den planet hon lever av. Eller som Martin Emtenäs säger: Naturen (eller sade han evolutionen?) har jobbat i miljoner år för att vi ska få finnas här - är vi tacksamma?
Det är en blandning av fakta och filosofi, och det är så gott som kompromisslöst. Och att en kulturinstitution alls tar sig an naturen måste betraktas som rätt så djärvt i naturfjärmningens tid. Humor finns där också. Roligt till fnissningsgränsen är det när Emtenäs resonerar om att vi gör allt för att hålla den vilda naturen från våra tomter, men ändå kommer den där och tränger sig på. ”Naturen har ingen respekt för våra tomgränser, kan jag känna,” säger han och Sundström muttrar ”nä, jävla svin, faktiskt”.
Eller när ett tidspann illustreras med plastfigurerna Stegosaurus, Tyrannosaurus och Miley Cyrus.
Mot slutet bjuds talkshowens gäster upp på scenen. Det är skogsräddarna Lars-Ture Lindholm och Mats Karström som får representera den i Jokkmokk trots allt hyfsat vitala ideella naturvården. De intervjuas om sin kamp och får rungande applåder. För det är väl så, att de flesta som ser "Vi som bor här" tillhör en redan naturälskande skara. Någon enstaka stund blir det kanske lite för mycket av föreläsning över det hela, men fort går de två timmarna. Ja, det är så mycket klokskap som presenteras i föreställningen att precis varenda människa, i alla fall varenda makthavare, borde se den.