Mozarts Requiem ger tillfälle att begrunda det svarta

Vi får ofta tillfälle att vara tacksamma för det rika musikliv som våra kyrkor erbjuder. Hur ofta skulle annars en norrbottning få chansen att gå och uppleva världshistoriens klassiska körverk? Som denna allhelgonadag då Wolfgang Amadeus Mozarts Requiem sätts upp i Nederluleå kyrka.

Mozarts Requiem sattes upp i Nederluleå kyrka under ledning av Andreas Söderberg.

Mozarts Requiem sattes upp i Nederluleå kyrka under ledning av Andreas Söderberg.

Foto: Ulrika Vallgårda

Recension2021-11-06 18:56
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert

Requiem av WA Mozart

Nederluleå kyrkokör och musiker under ledning av Andreas Söderberg

Publik: 220

Plats: Nederluleå kyrka, lördag 6 november klockan 16.

Lev hårt, dö ung – det skulle man kunna säga var Mozarts devis. Han led av en rad sjukdomar, den ena mer förfärlig än den andra. Gulsot, tandbölder, nedsatt njurfunktion, svåra depressioner – you name it. Han var en populär pianist och kompositör, men hans livsföring var enligt vad som berättas extravagant och utsvävande, han brottades med ekonomiska problem och lånade pengar till ockerränta.

När hans opera Trollflöjten hade premiär 1791 hade han endast två månader kvar att leva. Samma år skrev han sitt Requiem och det sägs att han själv pratade i termerna av att han skrev på sin egen dödsmässa. Detta requiem blev hans 626:e och sista verk innan han dog, endast 35 år gammal. 

Mot den bakgrunden är det inte konstigt att det är musik som går rakt in och berör även de mörkaste vrårna av ens själ, oavsett om man tänker på död eller på andra svårigheter.

I ett utomordentligt programblad får vi berättat om musiken och de latinska texterna. Det är alltid roligt att komma hem efter en konsert och känna sig lite mer bildad än tidigare.

Dirigenten Andreas Söderberg förklarar i programbladet att han har fått göra anpassningar utifrån pandemin. För att minska sårbarheten är orkestern minskad till en ensemble på fem musiker, mycket habila sådana, och solisterna är plockade ur kören istället för att vara inhyrda, vilket annars är brukligt. Det känns lite som i en Kay Pollak-film, fast utan Helen Sjöholm. Här tillåts körmedlemmarna i kyrkokören ta plats och det är i sig något fint.

Kören låter bäst i de mer maffiga partierna där alla är med och sjunger, exempelvis Dies Irae och Lacrimosa. Soloinsaterna är i många fall fina, även om det så klart hade blivit stabilare med inhyrda solister. Men det här är en konsert med fri entré och kyrkan är fullsatt till sista pinnstol och ända upp på läktaren. Och alla vi som kommit hit får chansen att lyssna på Mozarts odödliga begravningsmässa och känna efter och begrunda vad som just inom en själv utgör det svarta och sorgsna, precis som den här helgen är till för, och känna lite tröst i musiken.