Under 30 år har Mattias Alkberg släppt 31 album som soloartist och i olika konstellationer. Han har hela tiden vidgat vyerna, tagit nya överraskande grepp, tillåtit sig att blomma ut musikaliskt och stilmässigt och med åren vunnit allt fler lyssnares hjärtan. Rätt som det är har han sjungit in en kärleksballad med Annika Norlin eller gjort ett inhopp i Movits sprudlande hiphop. Det senaste albumet "Drake" närmar sig modern pop och den gamle inbitne indiepoprockartisten har till och med börjat rappa.
Men nu är det tillbaka till rötterna, till Tuna, och rejält mycket hårdare musik. För att sedan gå över till något ännu hårdare, för att inte säga punkigare, ursinnigare, när han och bandet plussar på med en kavalkad av låtar från det tio år gamla albumet "Södra Sverige".
Även 2022 höll han en mellandagskonsert och kallade sig då för "Renässanstönt". Undertecknad, som gillar men kanske inte tillhör hardcore-Alkberg--fansen, hade en njutbar upplevelse och kunde gnola med i flera hits.
Ikväll är det enbart låtar från de två nämnda albumen, plus en lite mjukare låt som avslutning. Det blir av naturliga skäl inte samma variation som i en konsert med "best of" eller åtminstone blir det en annan sorts dynamik. Men flera av låtarna på "Tunaskolan" är bra och träffsäkra och han har ett bra band med sig. "Levande begravd" är ett exempel på en riktig allsång. Kompet bygger uteslutande på bas, trummor och dubbla elgitarrer med många solon. Trummisen trummar på så inlevelsefullt att man tror det ska gå hål i trumskinnen och elgitarristerna jobbar också på frenetiskt. Även Alkberg själv är en skicklig gitarrist och har skön scenutstrålning och fina mellansnack som ger låtarna bakgrund.
Grunden för all hans musik är de underfundiga texterna som gärna slår uppåt mot makten och som varken väjer för döden eller för att man kanske ibland är en fyllskalle. Tyvärr är det svårt att uppfatta texterna, men många kan dem utantill.
Frågan är hur konserten fungerar för en vidare krets, de som börjat gilla honom på senare år, föredrar den poppigare Alkberg och som kanske inte har någon relation till Luleå och ännu mindre till Tunaskolan. Men de flesta här tillhör nog ändå de mest trogna, hängivna Alkbergs-fansen, har rätt förväntningar och uppskattar vad de hör.
Publikröster:
Benny, 15: Jättebra. Jag har inte varit på hans konserter förut men det var väldigt bra energi.
Malin, 55: Kul att höra "Tunaskolan" och att han levde ut lite punk.
Signe, 31: Alltid trevligt och kul att det var med två plattor.
Maja, 31: Kul och nostalgiskt, men hellre kort och sött än långt och mycket. Jag fick nog och gick ut.
Martin, 44: Jättebra mellansnack. Sedan uppfattade jag inte så mycket av låttexterna. Man hade kunnat visa dem på display.
Emma, 40: Bra. Nostalgiskt – jag lyssnade på skivan för 20 år sedan på vårt studentflak.
Stina, 39: Väldigt mycket nostalgi och kultkänsla.
Jonathan, 29: Mycket bra. Polisen B är jättehäftiga och härligt både med de gamla klassikerna av Alkberg och det lite nyare och punkigare.
Konsert
Mattias Alkberg (sång, elgitarr)
I bandet: Anton Alamaa (trummor), Henrik Palm (elgitarr, bas), Johan Törnqvist (elgitarr, bas)
Support: Polisman B – John Andersson och Viktor Sandström
Tid: 27 december klockan 19.30
Plats: Kulturens hus lilla sal
Längd: 2.20
Publik: Stående i blandade åldrar, tjockt i lokalen
Bäst: Energin, tanken, texterna
Sämst: Att man inte hörde texterna så bra
Betyg: 4.