Betyget: Kill your darlings – opassande men nödvändigt

Filmen "Stöld" visar upp samernas situation för hela världen. Nära sanningen, nära känslorna, nära kulturen. Och nära ett bra betyg.

Risten-Alida Siri Skum spelar en ung Elsa i Netflix-filmen "Stöld" som har premiär den 12 april.

Risten-Alida Siri Skum spelar en ung Elsa i Netflix-filmen "Stöld" som har premiär den 12 april.

Foto: Carl-Johan Utsi/Netflix

Recension2024-04-10 18:09
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett personligt minne från Jokkmokks marknad för ett antal år sedan: En ung tjej bjöd sitt sällskap på dricka efter att ha fått köpa fyra öl till priset av en med motiveringen "det är så när du är same".

Hennes manliga bekanta tog en klunk och stannade upp.

”Fan, jag måste bli same någon dag”.

Efter "Stölds" premiär på Netflix lär vurmandet öka ännu mer. Kulturen är på väg att få sitt stora genombrott och alla som varit på motståndarsidan kan se sig själva som förlorare. Nu är de förtryckta samerna filmstjärnor och förtryckarna bara förtryckare.

undefined
Inger Gunhild Maria Tapio från Karesuando, till vänster om huvudrollsinnehavaren Elin Oskal, och Magnus Kuhmunen från Jokkmokk (till höger) är två av många norrbottningar i filmen.

Filmen, som är baserad på Ann Helén Laestadius bok från 2021, spelades bland annat in i Vittangi, Jokkmokk och Kiruna, och är en efterlängtad skildring av samernas tillvaro. Nära sanningen, nära känslorna, nära kulturen.

Större delen av dialogerna är på samiska, skådespelarna kommer från renskötarbakgrunder och handlingen är baserad på verkliga händelser.

undefined
Elin Oskal spelar Elsa i filmen som är baserad på Ann Helén Laestadius hyllade bok från 2021.

Huvudkaraktären Elsa (spelad av norska Elin Kristina Oskal) ser som barn sin ren bli halshuggen av den lokala redneck-marodören Robert (Martin Wallström) men vågar inte berätta vad hon bevittnat. En polisanmälan om stöld läggs i högen och Elsas livslånga ilska börjar byggas upp. Men slakten fortsätter.

Precis som hatbrott, klimatkris, gruvnäring och psykisk ohälsa.

undefined
Martin Wallström spelar en rasistisk bybo med sadistiska drag.

Ämnet är inte nytt för norrbottningar och inte helt okänt i övriga Sverige.

Men det är en sak att föra kampen i stängda rättegångssalar och vid fikaborden, det är en helt annan att visa problematiken på världens största streamingtjänst.

Det är en sak att bli "årets bok" och hyllas av litteraturkritiker i Norden, det är en helt annan att ha premiär inför miljontals potentiella tv-tittare över hela världen.

Den 12 april är ett historiskt datum. Premiären på Netflix kommer skaka om.

undefined
"Stöld" visar upp vackra vyer och snyggt foto, men en fulare tillvaro.

Som symbol och utbildning är "Stöld" högklassig, som film är den helt okej.

Uttrycket "kill your darlings" har aldrig varit mer opassande men definitivt nödvändigt. Regissören Elle Márjá Eiras vilja att skapa en historia så nära sanningen som möjligt har dragit ner tempo, spänning och underhållning.

Det finns antydan till kärleksrelation men en missad chans till sex, det är skoterjakter utan större dramatik och stora känslor men inget överdrivet djup. Ibland är det inte ens uppenbart att karaktärerna blir ledsna över sina döda djur.

Oprövade skådespelare gör oväntat bra rollprestationer, fotot är vackert och filmen i sin helhet är stark. Men betyget bara bra.

undefined
Lars-Ánte Wasara från Mertajärvi debuterar som skådespelare i en stor roll, som Elsas bror, och gör en oväntat bra insats enligt recensenten.

 

undefined
"Stöld" spelades bland annat in i Vittangi, Kiruna och Jokkmokk under förra vintern och våren.
Recension

"Stöld" ("Stolen")

Premiär: Den 12 april på Netflix.

Längd: 1 timme och 47 minuter

Skådespelare: Elin Kristina Oskal, Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara, Ida Persson Labba, Pávva Pittja, Ingahilda Tapio, Magnus Kuhmunen, Anne Lajla Westerfjell Kalstad, med fler.

Regissör: Elle Márjá Eira.

Bäst: Autenticiteten är påtaglig och skådespelarna är alla hämtade ur samiska samhällen – med oväntat bra skådespelarinsatser.

Sämst: Det händer inte jättemycket. Fler tårar, större känslor och vildare handling hade fått upp pulsen.

Betyg: 3