Lyrik som belyser en personlig identitetskris

Först kan man tro att det är två författare som tillsammans skrivit diktsamlingen ”Läppstifterska”. Men det är bara en, nämligen Fredrik Ekelund. Men han har två persona.

Författaren Fredrik Ekelund/Marisol M belyser sin identitetskris i diktsamlingen "Läppstifterskan".

Författaren Fredrik Ekelund/Marisol M belyser sin identitetskris i diktsamlingen "Läppstifterskan".

Foto: Anders Wiklund/TT

Recension2020-11-27 12:54
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Fredrik Ekelund/Marisol M 

Läppstifterska 

Albert Bonniers Förlag

Han, känd författare i 60-årsåldern, upptäcker att han transvestit. Ekelund förvandlar sig till kvinnan Marion M, när han vistas i Danmark men lever som man i Malmö. Denna komplicerade tillvaro har han skildrat i romanen ”Q” (2018) och många av de nya dikterna kretsar kring denna omvälvande identitetskris.

Den plötsliga insikten framför en skyltdocka att han är transvestit, beskrivs i bokens första dikt: 

”ett skyltfönster, där, just

där,

när jag upp-

täcker mej själva,

du är hon, hon

är du”. 

Att skriva dikter utan ljuga om denna livskris blir en väg, om än svår och mödosam, ut ur detta känslomässiga kaos.

Transpersoner är föraktade och Ekelunds dikter speglar både ångest och skam men också förtvivlan över den förföljelse som drabbar transvestiter. Dikten ”(trans remembrance)” är en fruktansvärd katalog över människor runt om i världen som mördats på grund av sin sexuella läggning. 

Men Danmark är en frizon, där man kan leva utanför den heterosexuella normen,  ”vi är alltid här, natt-/varelser vid gryningens rand, vi dansar/ vi jublar, vi gråter, vi älskar”.

Ibland är dikterna så privata att det är svårt att förstå sammanhangen. Och vad är avsikten med alla kortrader och avhuggna ord?  

Det här är emellertid en innehållsrik bok på 150 sidor som spänner över lång tid från barndomen fram till dagens situation och som också varieras formmässigt. Bäst gillar jag porträttdikterna. I sin ungdom jobbade Ekelund i Malmö hamn, och många av hans arbetskamrater finns kärleksfullt beskrivna.