Litteratur
Den tomma cirkeln
Författare: Krister Segergren
Förlag: Lassbo Förlag
Han föddes i Kiruna men hans föräldrar kunde inte ta hand honom, och han adopterades av Inga och Göran Segergren. Paret flyttade till Bergviken i Luleå.
Göran berättar inte mycket om sin fattiga uppväxt i Antnäs, men Krister försöker ta reda på hur fadern haft det i sin ungdom.
För att ge en verklighetsnära bild av livet i byn använder sig Segergren av olika uttryck på nederlulemål, vilket kommer att glädja läsare, som kan detta säregna språk.
Hans intresse för andliga övningar väcks. Segergren skriver: ”när jag läste om människor som själva hade upplevt en enhet med det vi kallar Gud och sett ’Det’ uppenbaras i allting, visste jag att detta var mitt mål i livet. Ingenting får stå i vägen för detta”.
Han börjar sitt strapatsrika vagabondliv, först i Sverige och sedan gör han ett otal resor till Indien. En tid hyr han en stuga av Sara Lidman i Missenträsk och får en inblick i hennes författarliv.
Större delen av boken beskriver hans vistelser hos indiska vishetslärare, som Sai Baba och Guruji, och hur han med hjälp av meditation och samtal blir en lyckligare och helare människa.
Den tomma cirkeln är en bild för den unika upplevelse som Segergren erfar efter en meditation i ett Kali-tempel: Han försvinner som individ och upplever sig själv som rent medvetande och som ett med Gud.
Berättelsen spretar i väg åt olika håll. Segergren borde nog ha skrivit två olika böcker. En om uppväxten i Luleå och en annan om sökandet efter tillvarons mening.
För den som är intresserad av buddhistiskt och hinduistiskt tänkande är boken säkert givande, men många läsare får troligen i likhet med mig svårt att förstå dessa mysterier och mirakler.