”En enastående karriär” berättar en slags skröna om akademiska studier, bildningsvägar och en karaktär som bryts ner till en karikatyr av karriäristen.
Efter att ha fått sin avhandling i litteraturvetenskap (gotisk skräck) hackad till flisor på slutseminariet går huvudpersonen Jonas Andersson-Olsson till motattack. Mot ingen mindre än sin handledare, institutionens stjärna och professor Stefan Larsson.
Och det är riktigt fyndigt till en början, från sin havererade plattform försöker Jonas verkligen komma åt den oåtkomlige, upphöjde, framgångsrike och bildsköne professorn. Som är just så arrogant som solida intellektuella ska vara enligt schablonnormen. En hel del elakheter blir sagda om akademins vardag: blandningen av förfining, erotik, överteoretisering och vanligt intrimakeri. Ironierna om fransk teoribildning och litteratur är kul. Och så Jonas vilja till klassresa och hans ständigt skrynkliga kostymer.
Den överregisserade fortsättningen är desto tråkigare. Den unge doktoranden förvandlas till en akademisk zombie, spänningslogik tar över ironin, hämnden blir bärande tema och alltihop blir en light-variant av Ajvide-skräck. Enkel psykologi, förutsägbara vändningar, underhållning. Det som börjar som nutida bildningroman slutar som filmmanus.