Kuslig och klurig nytolkning av Bibeln baklänges

Piteåförfattaren KG Johansson är aktuell med en radikal omtolkning av Bibeln, ett spännande projekt som där den heliga texten dekonstrueras och får ny mening.

Piteåförfattaren KG Johansson har gjort en radikal omtolkning av Bibeln i sin nya roman "Baklängesbibeln".

Piteåförfattaren KG Johansson har gjort en radikal omtolkning av Bibeln i sin nya roman "Baklängesbibeln".

Foto: Pressbild

Recension2020-11-11 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Litteratur

Baklängesbibeln

Författare: KG Johansson

Illustratör: Jan Ferm

Ekström & Garay

KG Johansson har under många år rört sig mellan science fiction och klassisk litteratur, det senare främst som översättare av gotiska högklassiker och allehanda obskyra projekt. När han nu tar sig an Bibeln inkluderas influenser från båda håll, och i en svindlande baklängesresa tas läsaren med på en gnostisk omförhandling av den bibliska kanon.

Som titeln antyder är detta Bibeln tolkad baklänges, i mer än bara bokstavlig bemärkelse. Med start i Uppenbarelseboken ställs läsaren inför en teknologisk himmel, där människan i en transhumanistisk framtid lämnat sin fysiska kropp för ett digitalt paradis. I en meditation över en död människas vistelse i himlen utforskas de existentiella villkoren för evig lycka. En undersökning av gudsbegreppets brister blir början på en djuplodad tankeresa som går som en tråd genom boken. Här finns Judas som en möjlig frälsare, Noa som en hierarkisk tyrann där arken blivit ett fängelse, den missförstådde och smädade Kain. Här finns också en modern Maria som för att undvika en skandal tvingas till abort av sin katolska mor, ett eko av Lord Byrons dystra citat ”Om den Kristus de påstår sig dyrka kom tillbaka hit, så skulle de korsfästa honom en gång till.”

”Baklängesbibeln” räds inte motsättningar och i en serie omöjliga skeenden tvingas läsaren omfamna den möjliga omöjligheten av en skapelse som finns men ändå inte, en hybrid mellan zenmeditation och kvantfysikens superposition. En kuslig känsla uppstår där tid och rum förvrängs och där apokryfisk mysticism möter den moderna världens tankegods, allt inramat av Jan Ferms slående illustrationer. Dennes ofta abstrakta bilder framträder som futuristiska hieroglyfer över en tid som är både forntid och framtid på samma gång. Det är spännande. Hela tiden uppstår en gnagande känsla av att något är fel. Detta är Bibeln som psykotisk episod, som en dröm inuti en dröm, som en rysk docka i spökversion. Det faktum att den inte hänger ihop gör den bara bättre. Däri uppstår kusligheten. Att läsa ”Baklängesbibeln” är som ett se resultatet av ett galet pussel. Bilden framträder men bitarna verkar inte passa ihop.

”Baklängesbibeln” är inget satanistiskt experiment. Istället är det en kreativ, kuslig och smart litterär expedition som kartlägger Bibelns berättelser, motsägelser och moral från en modern synvinkel. Det är bra. Riktigt bra.