Magnus Tosser: På gränsen mellan förlösande och smaklös

Rasistiska skämt med inslag av pedofili. Söndagens stand up i Kulturens hus balanserade på gränsen.

Fredrik Andersson har gjort sig känd som en komiker med en förkärlek till att skämta om det förbjudna. Vilket Kulturens hus i Luleå fick erfara.

Fredrik Andersson har gjort sig känd som en komiker med en förkärlek till att skämta om det förbjudna. Vilket Kulturens hus i Luleå fick erfara.

Foto: Magnus Tosser

Recension2023-03-19 20:44
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fredrik Andersson är landet mest överskattade komiker. Eller underskattade beroende på vem du frågar.

44-åringen är också anmärkningsvärt okänd med tanke på hur populär han är och att han hållit på med stand up i närmare 20 år. Anledningen är troligtvis att han balanserar på gränsen mellan förlösande och smaklös. 

Komiker tjatar ofta om att det går att skämta om vad som helst, men få gör det. Fredrik Andersson gör det.

undefined
Ståuppkomikern berättade tidigt under föreställningen att han ville undersöka om det gick att skämta om allt utan att folk går.

Det är nästan fullsatt i Kulturens hus stora sal när komikern testar hur lång han kan gå utan att folk får nog. Det är en konstform som ståuppkomikern bemästrar och nästan tagit patent på, genom att skickligt vagga publiken i falsk trygghet och sedan drämma till med något som luktar sexism/rasism.

Under hela föreställningen återkommer Andersson till skämt om samer – vilket är modigt och befriande eller dumt och förnedrande beroende på vem du frågar. Komikern konstaterar att "några dåliga skallmätare sabbar för alla skallmätare" innan han slår fast att vi i dag lärt oss att det inte går att mäta samers intelligens genom att mäta deras skallar – eftersom de inte sitter still. 

undefined
Tobias Erehed, från Tärnaby, värmde upp publiken och körde skämt om svårigheter att visa känslor och kärleksförhållanden med sina släktingar.

Söndagen har lärt oss att det går att skämta om vad som helst och att det är roligt – ibland. Chockmomentet slår ofta med full kraft, ibland följt av okontrollerade skratt – ibland som magont.

Det är inte ofta en får höra skämt om att kalla en yogaklass för "tacobuffé" eller om att få stånd på mormors begravning. Fredrik Andersson säger att han kallas för rasist och pedofil och spär gärna på ryktet om att skjuta vilt mot vanligtvis stängda dörrar. 

Han skämtar om att ta revansch på polaren som drack upp hans fina whiskey genom att sätta sin penis i hans fina 17-åriga – dotter. Det är inte för alla. Vilket också gjort att han säger sig ha fått arga kommentarer om att "knulla hans mamma" – från hans pappa. 

undefined
Fredrik Andersson har gjort sig känd som en komiker med en förkärlek till att skämta om det förbjudna. Vilket Kulturens hus i Luleå fick erfara.

Orden "dålig stämning" uttalas ofta och om det är målet så lyckas huvudpersonen bra.

För att använda Fredrik Anderssons egna ord så är publiken mer lyssnande än skrattiga denna kväll, vilket påverkar dynamiken. När han dessutom försöker interagera med åskådarna kör han fast ordentligt, vilket kan ha sina orsaker i tidigare nämnda skämtkapital. Det kan vara läskigt att bjuda på sig själv när mikrofonen hotar med att köra en mot stupkanten.

undefined
Skämt om samer, sexuella avvikelser och övertramp i vardagen var några av söndagskvällens ämnen.
Recension

Fredrik Andersson (support av Tobias Erehed)

Kulturens Hus, söndag 18.00

Längd: 85 minuter.

Publik: 700 personer med sjuk humor (enligt komikern själv). 

Bäst: Anderssons chockerande sätt att leverera gränslösa skämt när publiken minst anar det är hans givna styrka. 

Sämst: 395 kronor för 70 minuter Andersson är alltså 5,50 i minuten. Så roligt är det inte, åtminstone inte med tanke på den något svala söndagspubliken.

Betyg: 3