Klassisk bilderbok i älskad bokserie

Det var liksom i grevens tid Anna-Clara Tidholm gjorde”Snöa på!”. Vintrarna blir ju allt kortare. Fortast sägs det gå i norra Sverige. Men än snöar det, än kastar barn snöbollar för att pricka trädens stammar.

"Snöa på! är den femte bilderboken i Anna-Clara Tidholms serie som började med "Knacka på!" från 1992.

"Snöa på! är den femte bilderboken i Anna-Clara Tidholms serie som började med "Knacka på!" från 1992.

Foto: Pressbilder

Recension2023-02-16 06:03
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bilderbok

Snöa på!

Anna-Clara Tidholm

Alfabeta

”Snöa på!” är en klassisk bilderbok med korta texter och innehållsrika bilder. Ibland styrs vår läsning framåt mot bläddringen, händelsen i bilden driver på västerländskt sätt ögat från vänster till höger. Dessa varvas sen med bilder som får blicken att stanna upp. 

Inne i ”Snöa på!” möter vi omslagets barn. Vid fyra tillfällen ser vi dem utifrån, men för det mesta är läsarens blick samma som bilderboksbarnens. Mitt i boken finns också ett parti där barnen nog sover. Nu är det istället berättaren som återger sina tankar om vad pulkor gör på natten eller om hur det blåser i fjällen. För att vara en bok för små barn är det ovanligt avancerat att växla berättarperspektiv på det här sättet. Men det fungerar.

Med sina vardagliga detaljer har Tidholms böcker för små barn visst gemensamt med pekboken men ännu mer med bilderboken för barn. Här finns nämligen också en berättelse. Den utspelas mellan att snön kommer på senhösten till att den smälter bort. Genom utvalda ögonblick berättas om vintern som vi känner den. De korta styckena kan läsas rytmiskt, men också liksom rakt av. Texten är väsentlig för att kompositionen hålls ihop.

”Snöa på!” är den femte boken i serien som började med ”Knacka på!” (1992). Än har unga läsare chansen att få erfarenhet av en vit vinter. För deras barn blir ”Snöa på!” kanske istället en saga om en annan värld.