Judy Garland – ett smärtsamt levnadsöde

Hon gjorde sitt första uppträdande två och ett halv år gammal. 47 år gammal dog hon av en överdos. Judy Garlands levnadsöde är ingen munter historia i Anna Bromees föreställning "Drömmen om regnbågen".

Anna Bromee gestaltar Judy Garland i föreställningen "Drömmen om regnbågen" som gästspelade på Norrbottensteatern under tisdag 9 november.

Anna Bromee gestaltar Judy Garland i föreställningen "Drömmen om regnbågen" som gästspelade på Norrbottensteatern under tisdag 9 november.

Foto: Pressbild

Recension2021-11-09 22:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Musikteater

Drömmen om regnbågen

Regi: Hedvig Claesson

Manus och Medverkande: Anna Bromee

Inspelade röster: Adam Bromeé, Klas Wiljegård, Cecilia Nilsson, Anna von Bredow, Carin Zander, Lisa Werlinder, Jonas Sjögren och Åke Hellberg.

Gästspel på Norrbottensteatern tisdag 9 november klockan 19

Frances Gumm, sedermera Judy Garland, slog igenom 16 år gammal när hon sjöng "Over the rainbow" i filmen "Trollkarlen från Oz". Redan då beroende av amfetamin som filmbolaget Metro Goldwyn Mayer gav henne för att gå ned i vikt.

Föreställningen "Drömmen om regnbågen" är ingen solskenshistoria, snarare ett avslöjande av filmindustrins baksida i det glamorösa Hollywood. För i rampljuset står från början en mycket ung flicka, bara 13 år gammal, som har en röst utöver det vanliga men anses vara både för ful och för tjock för drömfabriken i San Francisco. 

Älskad för filmer som "Easter Parade" och "A star is Born" samt för sina konsertturnéer över världen fanns dock en annan verklighet bakom kulisserna – ett privatliv präglat av spruckna relationer, skräck att inte räcka till samt ett drogberoende som slutligen tog hennes liv.

Anna Bromee lotsar publiken varsamt genom detta levnadsöde med hjälp av inspelade röster och gamla filmklipp. Det fungerar som en strävan efter att föra berättelsen framåt, men scenisk ganska mediokert. Bäst är Anna Bromees sång som lyfter föreställningens annars tunna gestaltning. För de som önskar veta mer om Judy Garland och hennes karriär kan dock gå nöjda ut från scenrummet. Inte minst en upprättelse för en historiskt HBTQ-ikon som stoiskt svarade journalister som ifrågasatte hennes rykte som gay-ikon med orden: "Jag sjunger för människor. Och jag har den största respekt för min publik". Ett uttalande värd all respekt.