Litteratur
Titel: Soppan & äran. Om ära och konflikter under 1600-talet
Författare: Karin Granqvist
Förlag: Historieförlaget.
Den lilla innehållsrika boken beskriver ett rättsfall vid Luleå sockens häradsting 1692. Det är en ganska märklig, historia om en kvinna vid namn Giertrud, som kokade en soppa avsedd för kaptenlöjtnanten och adelsmannen Hendrich Anton.
Soppan ansågs ha magisk kraft och skulle göra honom snällare mot sin hustru, som han påstods ha misshandlat. Sopphistorien kom ut på bygden och det gick Hendrichs ära för när. Dessutom kunde han förlora sin ställning.
Därför blev det tingssak av ett ovanligt slag, eftersom adelsmän inte nedlät sig att dra ofrälse personer inför rätta och till råga på allt en kvinna.
Granqvist har lagt ned ett omfattande arbete och gått igenom mängder av källskrifter och litteratur i ämnet. Hon har gjort en pionjärinsats genom att beskriva ett stycke norrbottnisk 1600-talshistoria med ett speciellt intresse för kvinnornas situation. Ståndssamhället orättvisor framträder tydligt liksom skillnaden mellan kvinnor och män.
Jag är osäker på vilken läsargrupp Granqvist främst vänder sig till. Forskarkollegor i ämnet historia kan vara en målgrupp. Andra forskares resultat refereras och ibland ifrågasätts. En vidlyftig notapparat jämte käll- och litteraturförteckning avslutar boken, likt en akademisk avhandling.
Men språk och stil tyder på att Granqvist också velat skriva en populärvetenskaplig bok för historieintresserade läsare, gärna med norrbottnisk anknytning.
Tyvärr är boken ganska svårläst. Ett myller av händelser och personer beskrivs i samband med soppkonflikten. Tungfotade långa meningar och tillkrånglat språk stör läsaren liksom bokens amatörmässiga layout. Det är synd för stoffet har kvaliteter för en livfull och underhållande berättelse.