Serieroman
Anne Franks dagbok
Ari Folman och illustratören David Polonsky
Norstedts
Hennes öde har berört miljoner människor som en av de mest levande skildringarna över nazisternas omänskliga dödsmaskin och dess nattsvarta tragedi.
Glädjande då att Ari Folman och David Polonsky gör så med den äran. I sitt arbete för att tillgängliggöra Anne Franks text för en yngre publik har de fått skarva och vrida sig kring originalmanuskriptet. Det är värmande att se hur de tagit fasta på Anne Franks humor och vågat leka med teckning och dialog utan att vara rädda för det tonårsaktiga i Annes tankar. Här finns hennes stormande humör, hennes många förhoppningar inför framtiden, men också hennes känsla av att ständigt vara missförstådd och nedtryckt. Anne Franks problematiska förhållande till modern skildras utan censur, och bakom allt kan vi skönja klaustrofobin i att vara instängd bland människor hon själv inte valt. Världen utanför existerar mer som abstraktion än verklighet, som en scenisk dekor med brutaliteten som dess mest framträdande drag. Hennes ångest över bomblarmen och skjutandet är tårframkallande, och gråten är nära när illustratören David Polonsky snabbt övergår från humoristiska skildringar till nattsvart skräck, stämningsfullt och naket fångat i bild. Samtidigt finns här det vardagsnära, där en ung flicka funderar över vänskap, kärlek, lust och erotik i en värld där hon inte är önskad. Läsaren tvingas snabbt pendla mellan skratt och hjärtskärande sorg i ett det snyggt avvägda manuset som skapar en berörande läsupplevelse.
Illustrationerna förtjänar ett pris i sig. De uttrycksfulla men avskalade serierutorna bryts av med målningar, och här knyter David Polonsky till finurligt invävda klassiker. Edvard Munchs ”Skriet” blandas med Kleopatrafigurer i egyptisk muralstil, allt för att illustrera Anne Franks känslobeskrivningar. Realistiska skildringar av bomber bryts av med hysteriska överdrifter värdigt en manga-serie. Samtidigt tornar nazisterna som mörka skuggor när världen utanför beskrivs. Det är elegant, kreativt och hotfullt i lika mått, utan att förlora det poetiska och brådmogna i Anne Franks ärliga, insiktsfulla och lysande prosa.
Ari Folman och David Polonsky har med detta seriealbum förvaltat Anne Franks historia väl. Här har de utkristalliserat det som gör Anne Franks dagbok inte bara till ett minnesmärke över nazisternas barbari, utan till stor litteratur i sin egen rätt.