Memoarer
Om Nadja – En systers berättelse
Författare: Fanny Ambjörnsson
Förlag: Norstedts
Hur berättar man om någon som saknar röst? Den frågeställningen utgör utgångspunkten när Fanny Ambjörnsson skriver om lillasystern Nadja. Nadja föds med en cp-skada och en allvarlig utvecklingsstörning. Hon kan inte prata och är i praktiken blind. Under hela sitt liv är hon beroende av assistans dygnet runt. I jakten på systerns berättelse letar Fanny bland röster och texter som indirekt berättar Nadjas historia. Här finns föräldrarnas och syskonens minnen och tankar, men också assistenternas dagböcker och sjukvårdens journaler. Ur detta sammelsurium av dokument och ord framträder Nadja själv, tillsammans med alla de gester, karaktärsdrag och ljud som hennes nära och kära lärt sig tolka.
I berättelsen om systern och den egna familjen utforskar socialantropologen och genusvetaren Fanny Ambjörnsson vad det innebär att vara beroende av omsorg för att överleva i ett samhälle där så mycket kretsar kring självständighet och utveckling. Under åren vävs föräldrarnas och syskonens tillvaro ihop med Nadjas assistenter och läkare. Familjekonstellationen normer och mallar löses upp när Nadjas utsatthet och hjälplöshet sysselsätter allt fler människor.
”Om Nadja” är en vacker och ärlig berättelse om kärlek och funktionsvariationer. Här finns också en ömsint berättelse om åldrandets pris där mamma Lilians tilltagande demens målar upp en bild av livets och minnets skörhet. Med en effektiv form och ett avskalat språk framträder en berättelse där kärleken växer ur beroendet som omsorgen skapar, både hos den som ger och den som tar.