Reportage
Brottsplats KB - jakten på de stulna böckerna
Författare: Lars Korsell
Bokförlaget Forum
2004 skakas Kungliga Biblioteket i Stockholm av en praktskandal. Flera gamla och mycket värdefulla böcker har stulits ur bibliotekets samlingar. Interna undersökningar kan peka ut bibliotekschefen Anders Burius som varandes tjuven. Han erkänner att han under många år stulit böcker som han sedan sålt för flera miljoner kronor, pengar som använts till att finansiera ett extravagant liv med sportbilar, armanikostymer, kubanska cigarrer och dyra middagar. Strax efter gripandet tar Anders Burius sitt liv genom att spränga sin lägenhet i Stockholm i luften. För många svenskar är nog resten bibliotekshistoria, men för Kungliga Biblioteket återstår fortfarande att besvara den viktigaste frågan: var har de stulna böckerna tagit vägen och hur ska man få tillbaka dem?
Bokstölderna på Kungliga Biblioteket utgör en rafflande historia och har knappast undgått uppmärksamhet. Fascinationen kring den snobbige boktjuven Anders Burius, bland allmänheten känd som KB-mannen, och hans spektakulära självmord kan skönjas i de många böcker, dokumentärer och artiklar som denna kriminella bon vivant givit upphov till. Där många författare och journalister fokuserat på tjuven utforskar Lars Korsell istället frågan om vad som hänt med böckerna.
Bakom de skandalösa rubriker som utgjort berättelsen om KB-mannen finns desto mindre uppmärksammade men lika dramatiska skeenden: exklusiva auktioner, hårdföra FBI-agenter som letar igenom gamla antikvariat, amerikanska åklagare som gjort böcker till en prestigefråga och mäktiga bokbaroner som vet var försvunna böcker bor. Mitt i jakten på de stulna böckerna står bibliotekarierna Greger Bergvall och Jan Ottosson, Kungliga Bibliotekets egna bokdetektiver. Deras ansträngningar har i dag gjort att många böcker kommit åter till Kungliga Biblioteket och, i förlängningen, till det svenska folket.
Med välgjord research och en genomtänkt disposition skildrar Lars Korsell både stölderna på KB, tjuven Anders Burius person och det tungrodda jobbet att få tillbaka de stulna böckerna. Det är både en mysnördig bokjakt och en kriminalare om ett stulet svenskt kulturarv. Trots att det stundtals blir något upprepande och ibland kanske onödigt tekniskt är ”Brottsplats KB” bra läsning om ett av Sveriges genom tiderna allvarligaste kulturbrott. För en boknörd är det rena godiset.