Filosofi
Duktig flicka – misogynins logik
Kate Manne
Översättning: Isobel Hadley-Kamptz
Fri tanke
Trots de många yttringar som hatet mot kvinnor tar sig har djupare studier i själva fenomenet misogyni länge saknats. När Kate Manne tar sig an att skriva en hel bok i ämnet är hon därför ute på både välkänd och ny mark, med målet att skapa en djupare förståelse för ett problem vars konsekvenser vi läser om flera gånger i veckan men vars existens ändå ständigt ifrågasätts.
I ”Duktig flicka” argumenterar Kate Manne för att misogyni ska förstås som en samhällelig bestraffningsmekanism. Misogyni är enligt henne den reaktionära våldsmakt som ska straffa kvinnan när hon bryter mot den roll som samhället tilldelat henne.
Misogyni och sexism är enligt Kate Manne två delar av samma funktion. Sexismen är den fostrande instansen där normer etableras och lärs ut, medan misogynin aktiveras när normerna bryts. Här kan paralleller dras till Louis Althusser och dennes tankar om samhället som bestående av fostrande respektive straffande makt i ideologins tjänst. Liknelser kan också dras till Pierre Bourdieus tankar om socialt kapital och sociala fält, där attribut, klass, kön och så vidare reglerar våra möjligheter att röra oss i det sociala rummet. Kate Manne menar att misogynin slår till när kvinnan rör sig utanför sitt tilldelade fält och hennes beteende därmed måste korrigeras.
”Duktig flicka” är en lättillgänglig men vältäckande filosofisk undersökning som ger relevanta perspektiv på hur kvinnohat kan kännas igen, tolkas och förstås. Här finns många samtida exempel som används för analys, allt från massmördande incels till misogyna världsledare som Donald Trump. Boken kommer inte en dag för tidigt.