Litteratur
Nina F. Grünfeld
Frida. Min okända farmors krig
Översättning: Marianne Mattson
Albert Bonniers Förlag
Hans dotter Nina Grünfeld har efter mycken forskarmöda och många resor lyckats pussla ihop sin farmors Fridas dramatiska historia och också samlat upplysningar om andra släktingar från det forna Tjeckoslovakien.
I fjol väckte hennes bok om farmodern stor uppmärksamhet i Norge, och i vår ger Bonniers ut den i svensk översättning med titeln ”Frida. Min okända farmors krig”.
Frida levde ett hårt liv som prostituerad i Bratislava. Som judinna och prostituerad blev hon dubbelt föraktad. Hon födde en pojke 1932 men hon visste inte vem som var hans far. Frida kunde inte ta hand om sin son, som överlämnades till den judiska församlingen. Efter att ha bott hos fattiga fosterföräldrar fick Berthold, som pojken kom att heta, tack vare Nansenhjälpen en hemvist i Norge.
Nina Grünfeld hittar dokument som visar att Frida livnärde sig som gatflicka både i Prag och i Bratislava, men när tyskarna invaderade Tjeckoslovakien, greps hon och hamnade som så många andra judar i koncentrationslägren i Auschwitz och senare i det beryktade kvinnolägret i Ravensbrück. Hon var tillräckligt stark för att kunna arbeta.
Än en gång får läsarna stifta bekantskap med de fullständigt ofattbara lidanden som koncentrationslägerfångarna tvingades utstå. Allt blev värre i krigets slutskede, när livet i lägren skildras som ett kaotiskt helvete med brist på mat och kläder och hygien, av allt som hör till livets nödtorft. Grünfelds bok är stundtals svår att uthärda.
Nina Grünfeld har tyvärr inte riktigt kunna bestämma sig för vilken sorts bok hon velat skriva. Delvis bygger berättelsen på de fåtaliga dokument som hon lyckats hitta och de intervjuer hon gjort under sina resor. Men i faktaberättelsen finns också många avsnitt av fiktion. Författaren försöker leva sig in i Fridas situation och skriver romanliknande avsnitt om vad Frida kan ha sagt och gjort.
Boken är ändå läsvärd. Den ger ännu en inblick i raslärornas katastrofala följder och nyttig kunskap för den som i likhet med mig inte visste så mycket om händelserna i Tjeckien och Slovakien före och under det andra världskriget.
Den gradvisa avslöjandet om Fridas öde följer delvis spänningslitteraturens mönster. Därför avslöjar jag inte hur berättelsen om Frida slutar.