Färgstark och rytmisk festival

Norrbottens internationella körfestival ”Singing people together” arrangeras i år för tredje gången och invigdes i måndags.

Publikens jubel. Den intensivt vitale och karismatiske Sanba Zao (artistnamn för Louis Leslie Marcelllin), som återkommande framkallar på publikens jubel.

Publikens jubel. Den intensivt vitale och karismatiske Sanba Zao (artistnamn för Louis Leslie Marcelllin), som återkommande framkallar på publikens jubel.

Foto: Pär Bäckström

Recension2016-10-27 13:22
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter tisdagens turnéer runt om i länet återvände man till Luleå och bjöd på en konsert i Luleå Domkyrka under rubriken ”Från Port-au-Prince till New Orleans”.

Från förra festivalen minns jag speciellt kvällens huvudaktörer, som fått ge konserten dess namn. Från Haiti kommer den superenergiske folkmusikern Sanba Zao (artistnamn för Louis Leslie Marcellin) och hans två vuxna barn, från New Orleans den karismatiske körledaren Clyde Lawrence med sin kör ”The Singing Mustangs”.

Haitierna svarade för kvällens första avdelning med åtta nummer, assisterade av de svenska musikerna Sanna och Sten Källman (Göteborg), hon med en kubansk kalebasstrumma, han med sopransax; för övrigt det soloinstrument jag uppskattar mest av alla i kyrkorummet. Och för mig blev saxofonens insatser den melodiska behållningen av ett annars nog så rytmiskt intensivt och högljutt program – i största kontrast till vad vi är vana att höra här. Vilket dock uppskattades mycket av den fulltaliga publiken, varav många på uppmaning både klappade och sjöng med! (Man får anta att stora delar av Internationella kören var närvarande; festivaldagarna erbjuder också ett stort antal workshops.)

Så avlöstes det trumdominerade av andra tongångar, väl så rytmisk sång a cappella av den superba afroamerikanska ungdomskören The Singing Mustangs. Vilken musikalitet, och vilken säkerhet och därav betingad frihet i uttrycket, sångligt och fysiskt med rörelser, gester och mimik! Störst ovationer mottog nog kören för sitt framförande av Monica Åslunds trall ”Här är vi” – något helsvenskt folkmusikaliskt bland all suverän gospel! En höjdpunkt i år liksom för två år sedan blev naturligtvis körledarens mycket personliga och originella framförande av ”O, store Gud”, naturligtvis i den amerikanska versionen ”How great Thou art”. Stående ovationer, igen!

Den som missade kvällens fantastiska arrangemang har möjlighet att ta del av festivalens alla artister under lördagens festkonsert i Kulturens hus, också den med fri entré. Festivalen avslutas med söndagens gudstjänst i domkyrkan med stor internationell uppslutning av körsångare.

Musik