Kontext
Patrik Svensson i samtal med Kerstin Wixe
Producent: Marianne Söderberg
Ebeneser, tisdag 11 februari klockan 19
– Jag har egentligen återvänt till mitt intresse som barn för djur och natur, säger kulturjournalisten Patrik Svensson om sin debut "Ålevangeliet".
Boken har sålts till över 30 länder och vunnit både kritikers och läsares hjärtan. Kanske har det att göra med att ålen är ett speciellt djur med komplicerat livsförlopp, lång migration och faktiskt omges av ett mysterium som ännu inte är helt löst. Dessutom en fiskart som visat sig vara svår att odla fram och vars födelse inträffar i nordvästra delen av Atlanten som kallas Sargassohavet. Men Patrik Svensson sätter också bokens framgång i en samtida kontext.
– Jag tror att det handlar om att många människor insett att många arter är hotade och att min berättelse visar på något större – att vi troligen står inför det 6:e massutdödandet på jorden. Det 5:e var när dinosaurierna dog och 75 procent av alla arter försvann under kort tid, säger han.
Ålen tillhör en mycket rödlistad art. 95 procent av beståndet har försvunnit sedan slutet av 1970-talet. Samtidigt återstår en del obesvarade frågor runt artens levnad och fortplantning, bland annat att man aldrig sett varken en död eller levande blankål i Sargassohavet – den plats ålen återvänder till för att fortplanta sig och dö efter att gått igenom artens fjärde metamorfos.
Boken i sig tar läsaren på en historisk och vetenskaplig resa från Aristoteles teorier och upptäckter till en ung Sigmund Freud som 19 år gammal dissekerade 400 ålar i Trieste på jakt efter ålens fortplantningsorgan.
– Hans mål var att lösa ålgåtan, men gick bet. Istället gav han sig på den mänskliga sexualiteten, troligen för att det var lättare, ler Patrik Svensson.
Men förutom att man som läsare får veta hur man vet, vad man vet om ålar idag, finns också som nämnts en parallell historia. En berättelse om hur ålfisket blev den förenade kraften mellan Patrik Svensson och hans far, med många kvällar vid en å i västra Skåne.
– Bokens titel "Ålevangeliet" syftar till att skriva tillbaka min far som gick bort för tidigt. Evangelium är ju egentligen ett glädjebudskap och min bok handlar mycket om död och sorg. Men i det kristna evangeliet har jag, utan att tro på miraklet, funnit nytta, tröst och mening. Paulus skriver i Korinterbrevet att döden är en förvandling – det vill säga de döda finns med oss. Ålevangeliet är till min far, säger Patrik Svensson.