Litteratur
Hanna Rajs Lara
Under månen
Albert Bonniers Förlag
Hanna Rajs Lara heter en ung poet, som tidigare hunnit ge ut två uppmärksammade diktsamlingar på mindre förlag. Höstens bok heter ”Under månen” och nu debuterar hon som författare på Bonniers.
Det är en innehållsrik och omtumlande bok, inspirerad av rap och poetry slam, med gungande rytm och svajiga rim, om kärlek, om saknad, droger, tsunami, om döden och förintelsen.
Hon tillhör en judisk släkt och arbetar i en synagoga i Stockholm. Flera av hennes anförvanter dödades i nazisternas utrotningsläger. 1941 bor den elvaårige Djurica Rajs tillsammans med sin mor i ett läger i Belgrad och han skriver om vad han upplever. Men kvinnorna och barnen luras in i en buss, där de gasas ihjäl.
morfars älskade storebror
började skriva i lägret ba elva år
hann inte speciellt långt för han dödades
allt de som hände
så långt innan ja föddes
bär ja på huden som om ja va märkt.
Hanna Rajs Lara är inte bara märkt av förfädernas lidanden, dessvärre finns det judehatare och nazister också nu, både ute i världen och i Sverige: ”och människor jag kanske mött förut/lägger sina röster på nazister/ som om det vore en normal sak att göra”.
I kontrast till dessa mörka texter står Rajs Laras kärleksdikter. Kärleken är gudomlig, himmelsk.
Tror inte de va en slump att du
kommit från kuba till stureby
himlen såg till att jag blev din fru
baby du tänder varenda ljus
Får man dikta på det här viset?, kommer säkert många att undra. Jag vill påstå att Hanna Rajs Laras bok doftar friskt av poesi.