En seger för det klassiska berättandet

Ola Larsmos roman om den svenska utvandringen, Swede Hollow, är en seger för det klassiska berättandet.

Svensk utvandring. Ola Larsmos nya roman "Swede Hollow" handlar om den svenska utvandringen till en sällsam fattig sänka i Minnesotas huvudstad Saint Paul.

Svensk utvandring. Ola Larsmos nya roman "Swede Hollow" handlar om den svenska utvandringen till en sällsam fattig sänka i Minnesotas huvudstad Saint Paul.

Foto: Christine Olsson

Recension2016-09-08 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som har giltighet oavsett tid, oavsett rum. Den skjuter högt över den medelklassiga likgiltighetens utdragna lidande i sina bibeltjocka litanior eftersom den säger någonting väsentligt och allmängiltigt om människan.

Det är romanens underverk, den kan få oss att förstå vår samtid, just genom att berätta om vårt förflutna. Den om en sällsamt fattig sänka i Minnesotas huvudstad Saint Paul. Där ett samhälle av de utfattiga bland invandrarna får sin plats runt sekelskiftet 1900, i dragiga och usla ruckel, bland smitta, våld och nöd.

Små precisa snitt genom det som verkligen har hänt, med dessa värmlänningar, smålänningar och irländare, men mest om svenskarna förstås. Överfarten till det nya landet, påhuggen och halvsvälten innan man fastnar i denna brädslum. Där ödena gestaltas med stark realism, men inte utan hopp. Som individer med stämma och personlighet, men också som massa, med lidelser och blind kraft. Ibland helt destruktiv, som lynchmobb, ibland uppbyggligt, som disciplinerad klass.

Och det starkt dokumentära till trots, Larsmos stil faller aldrig ner i tragglande redogörelse, han har lite gammeltestamentlig förkunnelse över sin etik och sina ord. Eller Lagerlöfsk – Ola Wärmlänning hette en ung man...Rätten, hoppet och någon gång tron talar genom hans gestalter, oavsett om de försmäktar i fängelset för brott de inte begått, eller plågas i frihet för straff som de undgått. Det är inte Karl Oskar som bygger det nya landet, det är snarare hans förlorade bror (och än mer syster) som långt senare finner utvägar, eller går under i en annan del av det stora landet.

Bland lönnkrogarna, i snöstormarna, på textilfabrikerna, alltid strävande någonstans. In i det omöjliga i tron om någonting bättre, men hellre in i det möjliga, mot undergången. I strid mot kapitalisten på kullen eller mot de som befanns sig ännu längre ner, de trasiga irländarna exempelvis. Mot en etnifiering, denna amerikanska förbannelse, som ställde svensk mot tysk mot svarta, mot italienare.

Nej, det är inga svårigheter att se parallellen till vår tids stora folkomflyttningar, till alla dem som går under, till dem som klarar sig trots allt. I någon av världens nutida Swede Hollow.

Litteratur