Men få kan räkna upp alla sju. Pyramiderna så klart men vilka fler? Den som undrar över underverken kan skaffa Allan Klynnes nya bok, ”Antikens sju underverk”.
Klynne utgår från följande lista (det finns andra):
1.Pyramiderna 2. Babylons murar & hängande trädgårdar 3. Zeusstatyn i Olympia 4. Mausoleet i Halikarnassos 5. Artemistemplet i Efesos 6. Kolossen på Rhodos 7. Fyrtornet på Faros. Man kan tyvärr inte beställa en rundresa för att beskåda dessa sevärdheter. Det mesta är förstört.
Pyramiderna är det enda underverket som bevarats till vår tid och de kommer troligen att överleva allt mänskligt liv på jorden.
Babylons hängande trädgårdar tycks aldrig ha existerat annat än i myternas värld. Arkeologerna har inte lyckats göra några fynd som härrör från trädgårdarna. De berömda murarna runt den forntida storstaden Babylon tio mil söder om Bagdad är också borta. Men Babylons ruiner kan beskådas än idag och hamnade nyligen på Unescos världsarvlista.
Av Fidias fantastiska Zeusstaty, 13 meter hög och gjord av guld och elfenben, finns ingenting kvar. Däremot kan man i Olympias museum se mängder av andra statyer, inskrifter och vardagsföremål, som tyska arkeologer grävde upp på 1800-talet.
Ordet mausoleum kommer från namnet på kungen Maussollos i Halikarnassos i västra Turkiet på 300-t före Kristus. När han dog lät hans drottning bygga ett vackert utsmyckat gravtempel. Detta underverk förstördes slutgiltigt under strider på 1500-talet. Ett stort antal skulpturer från mausoleet kan beskådas på British Museum.
Efesos är en välbevarad antik stad men av de olika Artemistemplen finns inte mycket bevasrat, trots omfattande utgrävningar av engelsmän och österrikare. Lika illa är det med kolossen på Rhodos, en mäktig staty av solguden Helios. Vi vet just ingenting om hur statyn såg ut, trots fantasifulla men osannolika beskrivningar i ord och bild.
Fyrtornet på Faros vid det svåra hamninloppet till Alexandria var ca 90-120 meter högt och antiken antikens högsta byggnad näst efter pyramiderna. Stadshustornet i Stockholm är 106 meter och enligt Klynne inspirerats av Dogepalatset i Venedig och Markuskyrkans kampanil, som i sin tur haft fyren på Faros som förebild. Fyren kollapsade på 1300-talet.
Klynnes 300-sidiga bok passar bäst för specialintresserade. Den är tyngd av fakta och av diskussioner hur man ska tolka texter om dessa gamla sevärdheter, som i stort sett alla är utplånade. Den, som är måttligt intresserad av redogörelserna för underverken, kan ändå ha stor glädje av Klynnes läsvärda avsnitt om antikens historia och kultur.