Emma Leijnse: "Skolan i Sverige är inte jämlik"

Det är få politikområden i Sverige som så stötts och blötts och som det experimenterats så hämningslöst med som vad gäller skolan.

Emma Leijnse beskriver i sin bok "I en annan klass" två skolor, en belägen i ett problemområde, den andra en innerstadsskola med gott och stabilt rykte som hon följt under tre år.

Emma Leijnse beskriver i sin bok "I en annan klass" två skolor, en belägen i ett problemområde, den andra en innerstadsskola med gott och stabilt rykte som hon följt under tre år.

Foto: Lars Dareberg

Recension2022-02-08 11:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samhällsdebatt

I en annan klass 

Författare: Emma Leijnse 

Förlag: Natur & Kultur 

Pedagogiska metoder och betygssystem har avlöst varandra. Från korvstoppning över 70-talets ”flumskola” till vår egen tid med en djupt ojämlik skola i ett allt mer segregerat Sverige. Ett politiskt misslyckande där alla bär skuld. Men hur svårt kan det vara undrar journalisten och författaren Emma Leijnse i sin nyutkomna bok ”I en annan klass”. 

 Den lika vackra som självklara iden om en jämlik skola där alla barn ska ha chansen till bra utbildning som möjliggör framtida drömmar om yrkesval, ja den skriver säkert riksdagens alla åtta partier under på. I alla fall rent teoretiskt. Problemet är bara att så ser verkligheten inte ut. 

Lite hårdfakta: Sverige är det land i OECD där inkomstskillnaderna ökat snabbast de senaste tjugo åren. De rika bor för sig på fina adresser, de fattiga i områden alltmer präglade av utanförskap och kriminalitet. Och med det fria skolvalet som verktyg hamnar likt Amen i kyrkan de rika barnen i fina skolor med välutbildade lärare. Alltmedan motsatsen gäller för lärarna i de fattigare områdena. Med andra ord; ju lägre utbildning elevernas föräldrar har – som oftast nysvenskar – desto lägre utbildning har också deras lärare. En bild av vad vi i dagligt tal kallar segregation. 

Emma Leijnse beskriver i sin bok två skolor, en belägen i ett problemområde, den andra en innerstadsskola med gott och stabilt rykte. Under tre år har hon följt ett par klasser från vardera skolan från fyran till sexan. Hon har suttit med under lektioner samt intervjuat såväl lärare och rektorer som elever och deras föräldrar. Dessa insidesbilder varvas med fakta (noggrant refererade med länkar till källorna) och analys kring hur ett allt mer segregerat samhälle slår mot de sämst lottade. 

En jämlik utbildning där skolan har rollen som möjliggörare är ingen stridsfråga i vår riksdag. Likt förbaskat ökar skillnaderna år för år. Kan det förklaras annorlunda än att våra politiker låter det ske? – resonerar Leijnse retoriskt och sammanfattar: ”Vi skulle kunna välja att ha det annorlunda.” Med andra ord att integrera alla. 

Emma Leijnse radar upp de bakomliggande orsakerna till varför vissa elever lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Det handlar om trångboddhet, bristande språkkunskaper i hemmet, om en otrygg boendemiljö. Det handlar om ständiga byten av lärare som inte orkar. Det handlar om ett omgivande samhälle som inte ger sitt stöd till dem som behöver det mest. Och det är en skam.